Στο πλευρό του διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης βρίσκεται η ιατρική κοινότητα ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε -από συνοδό ασθενή- στον εργασιακό του χώρο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δια του προέδρου του Νίκου Νίτσα επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με το μέλος του συλλόγου θέτοντας τη νομική υπηρεσία του ΙΣΘ στη διάθεση του.

Αυστηρότερη επιτήρηση σε δομές υγείας

1

Ο κ. Νίτσας μεταξύ άλλων δήλωσε συμπαράσταση στον διευθυντή της κλινικής που δέχτηκε την επίθεση, μιας κλινικής που «λειτουργεί υποδειγματικά υπό την καθοδήγηση του και κατά γενική ομολογία εργαζομένων και ασθενών, πέρα από τις δυνατότητές της λόγω έλλειψης προσωπικού (αναισθησιολόγων κι άλλων ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτών) την οποία έχουμε αναδείξει ως ΙΣΘ πολλές φορές» προσθέτοντας ότι «οι λειτουργοί της υγείας νιώθουν αποτροπιασμό για τη βία εναντίον τους καθώς και την πρόκληση τραυμάτων και μάλιστα σε ένα χώρο όπου παλεύουν να τα επουλώσουν και να προσφέρουν ανακούφιση.

Ως ΙΣΘ ζητάμε αυστηρότερη επιτήρηση στις δομές υγείας και περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Όπως φαίνεται δεν αρκεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτεπάγγελτη αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στα νοσοκομεία που θεσπίστηκε από τον περασμένο Μάιο».

Να θυμίσουμε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των συντονισμένων ενεργειών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με κύριο στόχο την πλήρη εξάλειψη των περιστατικών βίας. Από τον Φεβρουάριο του 2019 είχαν θέσει τη νομοθέτηση ιδιωνύμου αδικήματος για επιθέσεις κατά των λειτουργών της υγείας.

Νομοθετικό πλαίσιο

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζεται ότι «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας διαβεβαιώνει ότι η καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -που εγκαινιάστηκε με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον γιατρών και υγειονομικών- θα συνεχιστεί μέχρι το μηδενισμό των περιστατικών με θύματα εργαζόμενους στους χώρους της υγείας και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Γιατί ανακαλεί 9.000 οχήματα Model X

Aντιπαράθεση αναρτήσεων ανάμεσα σε Πολάκη και Λινού – Επίκεντρο οι χρηματοδοτήσεις ινστιτούτου που ήταν επικεφαλής η γιατρός

AXIA για Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών: Μετοχή χαμηλού κινδύνου και υψηλής αξίας