Ο ύπνος και η ποιότητά του μειώνεται, όσο η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, όπως έχουν δείξει παλαιότερες αναδρομικές μελέτες αυτοαναφοράς.

Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν αξιοπιστία λόγω της βάσης τους σε προσωπικές αναφορές αντί σε αντικειμενικές μετρήσεις.

1

Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο επιστημονικά πως οι εξωτερικές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Πρόσφατα, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα παγκόσμιο δείγμα δεδομένων ύπνου από βραχιολάκια παρακολούθησης ύπνου.

Αυξημένες εξωτερικές θερμοκρασίες συνδέονται με χαμηλότερη διάρκεια ύπνου

Διαπίστωσαν ότι οι αυξημένες εξωτερικές θερμοκρασίες συνδέονται με χαμηλότερη διάρκεια ύπνου.

«Μελέτες από πολλούς κλάδους έχουν επανειλημμένα δείξει ότι ο κακός ύπνος εμπλέκεται σε μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, από μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα έως κακή ψυχική υγεία», δήλωσε ο Marshall Burke, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ο κακός ύπνος επηρεάζει επίσης την απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο. Το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας είναι τόσο διαδεδομένες και ότι οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες θα γίνονται όλο και πιο συχνές τις επόμενες δεκαετίες, καθιστούν αυτά τα ευρήματα πολύ σημαντικά», δήλωσε ο καθηγητής Burke στο Medical News Today.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο OneEarth.

Ποιότητα ύπνου και θερμοκρασίες

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 δισεκατομμύρια παρατηρήσεις ύπνου για τη μελέτη τους, που περιλαμβάνουν πάνω από 7 εκατομμύρια επαναλαμβανόμενα καθημερινά αρχεία ύπνου από 47.628 ενήλικες σε 68 χώρες σε κάθε ήπειρο, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις περιελάμβαναν τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου: έναρξη ύπνου, ενδιάμεσo ύπνο και αφύπνιση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με γεωγραφικά μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα για να δουν πως η παγκόσμια θερμοκρασία επηρεάζιε τον ύπνο.

Διαπίστωσαν ότι οι αυξήσεις της νυχτερινής θερμοκρασίας μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου ανεξάρτητα από την τοποθεσία και ότι τα αποτελέσματα εντείνονται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία.

Σημείωσαν ότι η πιθανότητα ύπνου λιγότερο από 7 ώρες αυξάνεται σταδιακά μέχρι τους 10 °C και όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 10 °C, η πιθανότητα μειωμένου ύπνου αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό.

Οι νυχτερινές θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 °C συνδέθηκαν με 14 λεπτά λιγότερο ύπνο σε σύγκριση με θερμοκρασίες κάτω των 10 °C.

Ορισμένα δημογραφικά στοιχεία επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλα. Μια αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου στην ελάχιστη θερμοκρασία επηρέασε τους ηλικιωμένους δύο φορές περισσότερο από άλλες ομάδες.

Όσοι ζούσαν σε φτωχότερες χώρες επηρεάστηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από εκείνους στις πιο πλούσιες χώρες και οι γυναίκες επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερο από τους άνδρες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι δεν προσαρμόζονται στον ύπνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου είναι γενικά χαμηλότερη σε θερμότερα κλίματα από ό,τι σε ψυχρότερα κλίματα.

Υποκείμενοι μηχανισμοί

Ο ύπνος πώς επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία; Οι ειδικοί λένε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και να μειωθεί ο ύπνος βραδέων κυμάτων («βαθύς ύπνος»), που είναι το στάδιο του ύπνου όπου το σώμα επιδιορθώνει τις βλάβες της ημέρας», δήλωσε ο καθηγητής Tony Capon, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης Monash.

Ο Nick Franks FRS , καθηγητής Βιοφυσικής και Αναισθησίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο MNT ότι υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος και του ύπνου.

Ο καθηγητής Franks είπε ότι οι αιτιώδεις σύνδεσμοι μπορεί να είναι «δύσκολο» να βρεθούν επειδή υπάρχουν πολλές πιθανές μεταβλητές στην παγκόσμια θερμοκρασία και τον ύπνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αυξημένες επιδράσεις μεταξύ των ηλικιωμένων μπορεί να οφείλονται σε μια εξασθενημένη θερμορρυθμιστική απόκριση στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, δημιουργώντας μεγαλύτερη ευαισθησία στην άνοδο της θερμοκρασίας τη νύχτα.

Οι ελαφρές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, έγραψαν, μπορεί να προκύψουν καθώς οι γυναίκες τείνουν να έχουν παχύτερο υποδόριο λίπος από τους άνδρες, μειώνοντας δυνητικά τη νυχτερινή απώλεια θερμότητας.

Επιπλέον, στις γυναίκες οι θερμοκρασίες σώματος μειώνονται νωρίτερα το βράδυ από τους άνδρες, εκθέτοντας τις γυναίκες σε υψηλότερες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες κατά την έναρξη του ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη ξεκίνησε εμβολιασμούς για την ευλογιά των πιθήκων – Αναλυτικά τα κρούσματα ανά τον κόσμο

Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους