ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του περιοδικού Nature, τέτοιες παιδιατρικές νοσηλεύσεις μπορεί να φαίνονται ανησυχητικές, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ατομικός κίνδυνος νοσηλείας ενός παιδιού με Όμικρον είναι, στην πραγματικότητα, χαμηλότερος – κατά το ένα τρίτο έως το μισό – από ό,τι όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα.
Και τα παιδιά που νοσηλεύονται δεν παρουσιάζουν πιο σοβαρή ασθένεια από ό,τι με άλλες παραλλαγές, λέει ο Michael Absoud, ειδικός στην υγεία των γυναικών και των παιδιών στο King’s College του Λονδίνου.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι παρόλο που έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID-19 έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον —ειδικά εκείνων κάτω του ενός έτους— τα παιδιά χρειάστηκαν λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις, όπως αναπνευστήρες και συμπληρωματικό οξυγόνο.
Ευρήματα και ενδείξεις
Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την τάση στον γενικό πληθυσμό: το Omicron φαίνεται λιγότερο πιθανό από το Delta να προκαλέσει νοσηλεία ή θάνατο, ειδικά σε ανοσοποιημένους και νεότερους πληθυσμούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν γιατί η Omicron οδήγησε σε δυσανάλογα περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα παιδιά αποτελούν περίπου το 5% όλων των νοσηλειών COVID-19 – ποσοστό έως και τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό των προηγούμενων κυμάτων κορονοϊού.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής, όταν συνδυάζεται με έλλειψη δομημένης ανοσίας από εμβολιασμούς ή παλαιότερες λοιμώξεις, αφήνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην Όμικρον, σε σύγκριση με τους ενήλικες που είχαν πρόσβαση σε εμβόλια για μήνες. Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 για παιδιά κάτω των 5 ετών και ορισμένες δεν το έχουν προσφέρει ακόμη σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν λάβει εμβόλια.
Η Όμικρον, όπως αναφέρει το Nature, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αλλά μια άλλη πιθανή εξήγηση για τα δεδομένα είναι ότι το πλήθος μεταλλάξεων της Όμικρον έχει κάνει την ασθένεια διαφορετική και ίσως ελαφρώς πιο σοβαρή στα μικρότερα παιδιά από ό,τι στους ενήλικους πληθυσμούς, λέει ο Andrew Pavia, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Utah Health in Salt. Lake City.
Ως απόδειξη αυτής της θεωρίας, ο Pavia αναφέρει πρώιμες αναφορές που υπαινίσσονται ότι η Όμικρον μπορεί να μην μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων τόσο εύκολα όσο τα κύτταρα στους ανώτερους αεραγωγούς. Γενικά, οι πνεύμονες είναι εκεί όπου ο κορωνοϊός προκαλεί μεγάλο μέρος της ζημιάς του, και έτσι λιγότερα μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα θα μπορούσαν να σημαίνουν μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Τι είναι ο «γαβγιστικός βήχας»
Όμως τα παιδιά έχουν σχετικά μικρές ρινικές οδούς που μπορούν εύκολα να φράξουν, επομένως οι παιδιατρικές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μερικές φορές απαιτούν επιπλέον προσοχή σε σύγκριση με εκείνες των ενηλίκων.
Η Roberta DeBiasi, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσιγκτον, λέει ότι αυτή και οι συνάδελφοί της έχουν παρατηρήσει αύξηση στον αριθμό των παιδιών με «croup COVID (oξεία απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξαιτίας Covid), η οποία είναι μια φλεγμονή του ανώτερου αεραγωγού που προκαλεί έναν χαρακτηριστικό «γαβγιστικό» βήχα (barking cough).
Αυτό προσθέτει αξιοπιστία στη θεωρία ότι η Όμικρον μπορεί να μολύνει τα παιδιά διαφορετικά από τους ενήλικες.
Διαβάστε επίσης:
Προβλήματα με τον ύπνο: 4 ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν
Η επόμενη μέρα της επιδημίας: Τι ελέγχεται στα ιατρεία long COVID
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κίνας
- ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομος
- ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
- Διαβητική Μυοκαρδιοπάθεια: Μια επιπλοκή που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία