Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει στη Novartis ο Κώστας Παπαγιάννης σε μια δύσκολη περίοδο, που η φαρμακευτική αγορά βάλλεται και ο Αμερικανός πρέσβης να μην βοηθά. Ο, δε, Σωτήρης Τσιόδρας επανεμφανίστηκε με έντονες διαθέσεις.

Ο Κώστας Παπαγιάννης το νέο πρόσωπο της Novartis

Αν και είμαστε συνηθισμένοι στις αιφνίδιες αλλαγές προσώπων σε θέσεις κλειδιά στους προεδρικούς θώκους πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, η ανακοίνωση από τη Novartis φάνηκε σχετικά απότομη. Ο κ. Κώστας Παπαγιάννης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Όμως η προκάτοχος της συγκεκριμένης θέσης είχε ολοκληρώσει την θητεία της και ήταν η ώρα για κάποια αλλαγή. Να σημειώσουμε, δε, πως η μεγάλη πολυεθνική δεν κάνει τυχαίες επιλογές.

Εκείνο, όμως που μας δημιουργεί κάποιες σκέψεις, είναι γιατί να συμβεί αυτή η αλλαγή σε μία περίοδο που η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και ειδικότερα για την εταιρεία υπάρχει και ένα ιδιαίτερο πρόσφατο ιστορικό, που αφορά στην αγωγή που έχει κάνει ο Υπουργός Υγείας, προκειμένου να βρεθεί αν, όντως, υπήρχε κάποια καταχρηστική συμπεριφορά, η οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός, υπάρχει διεκδίκηση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Μια χαρά λεφτά, αλλά να μην ποντάρει σ’ αυτά για να αυξήσει τα έσοδα για το φάρμακο, εκτός κι το κάνει για να απειλεί τις φαρμακευτικές.

Να τονίσουμε ότι επ’ ουδενί δεν μειώνεται η σημαντική συνεισφορά της πολυεθνικής στην εξασφάλιση θεραπειών για τους Έλληνες πολίτες και, μάλιστα, σε ένα φάσμα ιδιαίτερα δύσκολων ασθενειών.

Ο σχεδόν έξαλλος Τσιόδρας

Μετά από αρκετό καιρό είδαμε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να μιλά για την πανδημία, να προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και να σημειώνει ότι δεν έχουμε απόλυτη απάντηση σε πολλά ερωτήματα, για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος σε πολλά σημεία της ομιλίας του, παρά την ήρεμη εμφάνισή του, όταν αναφερόταν σε όλους εκείνους που αμφισβητούν τις επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ακόμη η ένταση της φωνής του, όπως και η σχετική αργκό, όταν αναφέρθηκε σε γιατρό, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι δεν χορήγησε σε έναν ηλικιωμένο, που διαγνώστηκε με COVID-19, το προβλεπόμενο αντιικό φάρμακο.

Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα έντονος και επικριτικός στο γεγονός ότι τα άτομα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για τα οποία συστήνεται η τέταρτη δόση εμβολίου, δεν το έχουν κάνει. Σημείωσε ότι αυτό θα το πληρώσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Εξέφρασε, δε, με έντονο τρόπο και τον προβληματισμό του, για το πώς γίνεται να αμφισβητούνται στατιστικά στοιχεία αλλά και επιστημονικές δημοσιεύσεις, που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έχει γλιτώσει εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και ότι με τον εμβολιασμό γλιτώνουμε δραματικά περισσότερα εκατομμύρια σε κάθε χώρα σε σχέση με τα αντίστοιχα κόστη νοσηλείας και περίθαλψης.

Βέβαια αυτό, που μας… γαργαλάει περισσότερο, είναι ποιος είναι ο γιατρός που δεν ήθελε να συνταγογραφήσει το φάρμακο…

Υπερκυβερνητικός ο Αμερικανός πρέσβης

Μόνο υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών δεν φαίνεται να ήταν κατά την εμφάνισή του στο 21ο Συνέδριο Health World του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αίσθηση που άφησε ήταν «μην πιέζετε κι εσείς την κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα».

Δηλαδή σαν να έλεγε: έχετε το ενεργειακό ζήτημα όπως όλη η Ευρώπη, έχετε την ακρίβεια αλλά περισσότερο έχετε και τον Τούρκο απέναντι, πού να βρεθούν τα λεφτά…».
Μάλλον η ελπίδα ότι ο πρέσβης θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έσβησε απότομα. Το θέμα είναι αν μπορεί να μεσολαβήσει και στις αμερικανικές μητρικές εταιρείες των φαρμακευτικών, ώστε να είναι και πιο συγκαταβατικές με τα προβλήματα στη χώρα.

Γιατί τα προβλήματα θα ενταθούν λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων. Κάτι ακούσαμε ότι ήδη υπάρχουν παρενέργειες. Και μάλιστα σε τομέα, τον οποίο αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στα συνέδρια. Φαίνεται να πέφτει γερό ψαλίδισμα στις χορηγίες.