Μαίνεται η μάχη για τις ελλείψεις με ανταλλαγές πυρών μεταξύ ΕΟΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, ενώ ο κ. Δημήτρης Φιλίππου αρνείται ακόμη να διαθέσει στοιχεία.

Σχέδιο για τιμολογιακή πολιτική ετοίμασε ο ΣΦΕΕ, όμως δεν είναι όλα τα μέλη του σύμφωνα με αυτό…

Τις πταίει για τις ελλείψεις;

Εξακολουθούν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, με τον ΕΟΦ όμως να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Συνήθως τα πυρά τα δέχεται από τις φαρμακευτικές, ο τομέας των φαρμακαποθηκαρίων, ενώ οι τελευταίοι – συνήθως μαζί με τους φαρμακοποιούς – κατηγορούν τις εταιρείες φαρμάκου ότι δεν φέρνουν φάρμακα στη χώρα επειδή θα πληρώσουν clawback.

Πάντως αξία είχε ένα σχόλιο του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου χθες Πέμπτη 6/7 σε media event σε γνωστό εστιατόριο σχετικά με τις αλληλοκατηγορίες για το τις πταίει για τις ελλείψεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Αν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογράψει μια δήλωση ότι κανένα φαρμακείο δεν κάνει εξαγωγές, τότε κι εγώ θα υπογράψω αντίστοιχα πως καμιά φαρμακευτική εταιρεία δεν αρνείται εισαγωγές φαρμάκων».

Που καταλήγουμε λοιπόν; Πουθενά. Εδώ που τα λέμε ο πρόεδρος του ΠΦΣ να εγγυηθεί για τα 10 χιλιάδες μέλη του είναι δύσκολο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ για τα 70 μπορεί πιο εύκολα…

Καμμία διάθεση από τον Δημήτρη Φιλίππου…

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η βασική ρυθμιστική αρχή για τη σωστή λειτουργία της αγοράς φαίνεται να μην έχει διάθεση να δώσει στοιχεία. Ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στη διαδικασία διακίνησης φαρμάκων, είναι ο ΕΟΦ.

Όμως το μόνο που κάνει είναι παρατηρήσεις και φυσικά δεν δίνει στοιχεία για την πορεία της αγοράς. Ο ΕΟΦ γνωρίζει ακριβώς πόσα φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα και σε ποιες φαρμακαποθήκες πάνε. Ε, μετά αν θέλει μπορεί να ελέγξει και την πορεία τους από κει και πέρα.

Το κάνει όμως; Μάλλον όχι…

Επίσης όπως είχαμε θίξει και πριν από καιρό, ενώ έχει περάσει το μισό 2023, ο ΕΟΦ δεν ανακοίνωσε στοιχεία για την αγορά φαρμάκου στη χώρα. Ο εξωτερικός συνεργάτης που έκανε αυτή τη δουλειά «απαλλάχτηκε» λένε από τη σχετική υποχρέωση.

Τι έγινε δηλαδή. Ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλίππου του είπε δε χρειάζεται να τα βγάλεις για να τα δημοσιεύσουμε. Αυτό όμως έχει διπλή σημασία. Ο άνθρωπος τα επεξεργάστηκε τα στοιχεία και έβγαλε τα γνωστά πινακάκια, κι απλά ο ΕΟΦ δεν τα δημοσιεύει ή μήπως δεν βγήκαν καθόλου στοιχεία; Είναι εντελώς άκυρο να μην υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία αγοράς, έστω και αν είναι εντελώς εμπιστευτικά και για εσωτερική χρήση.

Ή λοιπόν ο ΕΟΦ δεν μπορεί να έχει έλεγχο και μάλλον τα στοιχεία δεν είναι αληθινά μέχρι σήμερα, ή κάτι θέλει να κρύψει. Και σίγουρα κανείς δεν θα μάθει πόσες ήταν οι παράλληλες εξαγωγές.

Μελέτη IQVIA για ΣΦΕΕ

Πριν από 2 εβδομάδες, παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στα μέλη του ΣΦΕΕ μια μελέτη από την εταιρεία IQVIA σχετικά με μια σειρά προτάσεων τις οποίες θα μπορούσε να λάβει υπόψη του ο νέος υπουργός Υγείας. Οι προτάσεις αυτές, αφορούν στην εξοικονόμηση πόρων για την φαρμακευτική δαπάνη.

Δεν την έχουμε διαθέσιμη και δεν μπορούμε και να την κρίνουμε, όμως μας ανέφεραν ότι είναι γεμάτη πολλά στοιχεία και παραδείγματα από κινήσεις που έκαναν άλλα κράτη σ’ αυτό το πεδίο.

Εκείνο που επίσης μας είπαν είναι ότι η μελέτη αυτή ήταν μάλλον ακριβούτσικη. Αν και βέβαια υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες μελετών και ανάλυσης στοιχείων και έτσι δεν ξέρουμε τι σημαίνει το «ακριβούτσικη», βλέπουμε μια τάση γκρίνιας.

Να πούμε ότι είναι δίκαιη αυτή η γκρίνια, δεν θα το πούμε. Όπως και να το κάνουμε ο ιδιωτικός τομέας αλλά και τα πανεπιστήμια έχουν προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως σταθερά το μόνο που κάνει είναι να βάζει σε συρτάρια τις δουλειές και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και να μην τις λαμβάνει υπόψη.

Διαβάστε επίσης:

ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστούν

Συναγερμός στην ΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Τι ζητάνε οι 27 από την Κομισιόν

Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καλαμπόκι;