Μάχη δόθηκε στα social media τις προηγούμενες μέρες με θέμα τον εμβολιασμό, τη στιγμή που η χώρα (μονο)κλονίζεται.

Ο εθνικός ήρωας της φαρμακοβιομηχανίας

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ένα από τα πλέον επιτυχημένα business stories στην εγχώρια βιομηχανία, αποτελεί η εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας Demo.

Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία, έχει χαρακτηριστεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων, ως ο κύριος προμηθευτής από πλευράς όγκου, σε σκευάσματα απόλυτα απαραίτητα για τους ασθενείς των κλινικών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχή της συγκεκριμένης βιομηχανία, δηλαδή ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος κύριος Δημήτρης Δέμος, από πολύ καιρό ήθελε να προχωρήσει σε ένα ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αφορούσε και στην παραγωγή φαρμάκων τα οποία ξέφευγαν από την κλασική λογική των γενόσημων. Δηλαδή στα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έγιναν και μόδα λόγω covid.

Η συζήτηση λοιπόν η οποία έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες σχετικά με μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και τα εμβόλια, έδωσε το έναυσμα για να επιχειρήσει σε ένα μεγάλο άλμα η Demo. Και αυτό δεν είναι άλλο από την δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα, η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε αυτό που λένε στην φαρμακευτική αγορά “βιολογικούς παράγοντες”.

Αυτό το εγχείρημα Βρήκε πρόσφορο έδαφος καθώς φαίνεται πως ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, το υποστηρίζει σθενάρα. Να αναφέρουμε ακόμα, ότι ο κύριος Δημήτρης Δέμος, είχε πάρα πολύ καλή σχέση με τον κύριο Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός υγείας το 2014.

Επίσης το project για τη δημιουργία στην Τρίπολη που ανακοινώθηκε το αναμέναμε χρόνια, καθώς το οικόπεδο εκεί έχει αγοραστεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρόντες στη μεγάλη εκδήλωση της Demo, πολλοί από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον ΣΕΒ. Και ποιος δεν ήταν εκεί…

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από την Boehringer Ingelheim Ellas, από την ΕΛΠΕΝ ο Κωνσταντίνος Πενταφράγκας, ο Βασίλης Πενταφράγκας και ο Γιάννης Βουρνάς, από τον ΣΕΒ ο Γιώργος Ξηρογιάννης, από την ΠΕΦ ο Σίμος Αναστασόπουλος, η Φαίη Κοσμοπούλου, ο Θεόδωρος Κωλέτης, ο Νικόλαος Μπουφίδης, ο Γεώργιος Παπάζογλου, ο Μάρκος Ολλανδέζος και η Κατερίνα Παταβού, κ.α.

Μονοκλωνιζόμαστε

Έναν ελαφρύ εκνευρισμό μάλλον τον προκάλεσε η εισαγωγή των πρώτων 2000 μονοκλωνικών αντισωμάτων των εταιρειών Roche και Regeneron, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σε άλλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, όπως πχ της Lilly.

Κάθε χώρα έχει μεγάλες ανάγκες για θεραπευτικές αγωγές που έχουν να κάνουν με τον κορονοϊό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αν και δεν αποτελούν μία απόλυτη πανάκεια για την αντιμετώπιση του ιού, μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Έτσι κι αυτή η μικρή εισαγωγή των 2000 φαρμάκων που βασίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ένα εφόδιο για τους γιατρούς μας στη μάχη που δίνουν με τον κορονοϊό.

Σίγουρα όλοι θα ήθελαν να έχουν πολλά περισσότερα τέτοια φάρμακα. Όμως λόγω διαφόρων γραφειοκρατικών, ίσως, αγκυλώσεων, τα μονοκλωνικά αντισώματα άλλων εταιριών και όπως είπαμε ειδικά της Λιλή, δεν φαίνεται να φτάνουν στην χώρα.

Για το θέμα αυτό μάλλον δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το ότι δεν κάναμε κάτι καλά εντός των συνόρων και δη δεν έγινε μια σωστή διαχείριση από τον ΕΟΦ.

Τα social media

Αν και στην μέχρι τώρα κοινή τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης κάθε Πέμπτη για τον κορονοϊό, δεν φάνηκε ποτέ κάποια ένταση, χθες Πέμπτη 11, Νοεμβρίου τα βλέμματα μεταξύ του κυρίου Γκίκα Μαγιορκίνη και της κυρίας Βάνας Παπαευαγγέλου, δεν φαίνεται ναι διασταυρώθηκαν.

Να θυμίσουμε ότι προχθές υπήρξε ανάρτηση του κυρίου Μαγιορκίνη στο facebook σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση του εμβολίου για τη γρίπη και το εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάτι το οποίο εκνεύρισε έντονα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η κυρία Παπαευαγγέλου συμμετέχει στην συγκεκριμένη επιτροπή η οποία χθες το πρωί δημοσιοποίησε ανακοίνωση μέσω της οποίας ήθελε να επαναφέρεις στην τάξη τον επίκουρο καθηγητή. Παρόλα αυτά οι δύο εκπρόσωποι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μια ακόμα Πέμπτη εκπλήρωσαν το καθήκον τους συμμετέχοντας στη στεγνή και δυστυχώς αδιάφορη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Βέβαια έκαστος διατηρεί το δικό του επιστημονικό φάκελο και είναι βέβαιο πως την ενημέρωση τη βλέπουν σα μια γλυκιά αγγαρεία.