Την κρυμμένη επιτυχία της RAFARM αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο ο Άρης Μητσόπουλος, ενώ ο Μπάμπης Καραθάνος ανακοινώνει υπουργικές αποφάσεις. Τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο… φάντασμα, που διεκδικεί ο ΠΙΣ.

Ο Άρης και τα μάτια του κόσμου

Γεμάτος χαμόγελα κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες ο Άρης Μητσόπουλος, βασικό ηγετικό στέλεχος στη φαρμακοβιομηχανία RAFARM. Ο λόγος είναι η πολύ μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, η οποία κατακτά διεθνώς τις αγορές κολλυρίων.

1

Μας ανέφεραν ότι σε ανύποπτο χρόνο αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εξάγεται, έδωσε, μάλιστα, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: από το εξαγώγιμο χαρτοφυλάκιό του, που είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων συσκευασιών, μόλις το 1 εκατομμύριο μένει Ελλάδα! Είναι, δε, εξαιρετικό το γεγονός ότι τα 4 εκατομμύρια κατευθύνονται στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας manager φροντίζει, λοιπόν, για τα μάτια όλου του κόσμου.

Αλήθεια τι κάνει ακριβώς ο Μπάμπης;

Για άλλη μια φορά μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο σύμβουλος του Υπουργού Θάνου Πλεύρη, Μπάμπης Καραθάνος, αποκάλυψε περισσότερα απ’ όσα ο ίδιος ο Υπουργός. Σε συνέδριο, που έγινε την Πέμπτη 9/2 και αφορούσε στη φαρμακευτική πολιτική, συμμετείχε τόσο ο Υπουργός, όσο και ο σύμβουλός του. Ο υπουργός είπε τα κλασικά, τσαντίζοντας, μάλιστα, τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών με το στυλ του.

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Την καλή είδηση της ημέρας την έδωσε και πάλι ο Μπάμπης Καραθάνος. Είπε, λοιπόν, ότι ετοιμάζεται απόφαση, η οποία θα εξαιρέσει τα φτηνά φάρμακα από το clawback.

Δηλαδή, όπως για τα φάρμακα που κοστίζουν από 5 ευρώ και κάτω για τα νοσοκομεία, ακόμη κι αν προκαλούν αύξηση της δαπάνης, δεν θα πληρώνουν οι εταιρείες τους clawback, έτσι και στα φαρμακεία, για τα φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 7,5 ευρώ, οι εταιρείες δεν θα πληρώνουν.

Γιατί αυτή την καλή είδηση για τις εταιρείες δεν την είπε ο Υπουργός αλλά ο σύμβουλός του;

Η ένσταση του Ζαχαρία

Ένα, ακόμη, γεγονός το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο προαναφερθέν συνέδριο, ήταν η αναφορά του Θάνου Πλεύρη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά… πωλητές.

Αυτό προκάλεσε ένσταση στον αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Ζαχαρία Ραγκούση, ο οποίος σημείωσε πως, από τη στιγμή που οι φαρμακευτικές πληρώνουν πολλά για το φάρμακα, θα πρέπει να έχουν μια «καρέκλα στο τραπέζι της συζήτησης για τη φαρμακευτική πολιτική».

Όμως ο Υπουργός απάντησε με ερώτηση: γιατί να έχουν καρέκλα, από τη στιγμή που είναι απλά πωλητές φαρμάκων στο σύστημα υγείας;

Ε, δεν ήταν και η καλύτερη τοποθέτηση… Και πληρώνουν πολλά οι φαρμακευτικές και, όπως έχουμε ξαναγράψει, υφίστανται μπούλινγκ από την επιτροπή διαπραγμάτευσης.

O ακριβοθώρητος Καναβός

Μένουμε ακόμη στο εν λόγω συνέδριο, όπου παρών ως συντονιστής σε πάνελ ήταν και ο αναπληρωτής καθηγητής, αναπληρωτής διευθυντής LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics, Πάνος Καναβός.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής θεωρείται από τους κορυφαίους στον τομέα του. Συνεργάζεται πολλά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά δεν κάνει συχνά δημόσιες εμφανίσεις. Μετρημένος, αν και αρκετά θεωρητικός, έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο κι έχει κάνει άπειρες προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας, ειδικά στον τομέα της αξιολόγησης υπηρεσιών και φαρμάκων.

Αντίθετα ο συνάδελφός του Ηλίας Μόσιαλος είναι πιο κοινωνικός. Όπως και νά’ χει, το LSE διαθέτει δυναμικό ελληνικό αίμα σε υψηλές θέσεις, όμως μόνο η χώρα μας δεν τους ακούει. Ή μάλλον μόνο τους ακούει…

Το κτίριο… φάντασμα

Σε κτίριο «φάντασμα» έχει μετατραπεί η πρώην στέγη των Υγειονομικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αφού το πενταόροφο οίκημα παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα κτίριο στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε με χρήματα των υγειονομικών, δηλαδή γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία των άπορων υγειονομικών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να του παραχωρηθεί το ακίνητο, προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία όλων των κλάδων, αλλά προς ώρας φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Το θέμα τέθηκε, μάλιστα, και σε πρόσφατη συνάντηση του ΠΙΣ με τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος δήλωσε πως θα το μελετήσει, παρότι εδώ και καιρό είχε δεσμευτεί ότι θα το διευθετούσε οριστικά.

Και το ζήτημα είναι ότι όλοι οι υγειονομικοί συνεχίζουν και πληρώνουν κάθε μήνα για τη συντήρηση του κτιρίου αυτού, το οποίο όμως παραμένει άδειο…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.