array(0) {
}
        
    
Menu
0.94%
Τζίρος: 74.73 εκατ.

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο

Comments

Έως και προεκλογική αδιαφορία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο Θάνος Πλεύρης να έχει “δεμένα χέρια”, ο Δημήτρης Φιλίππου του ΕΟΦ να μην ασχολείται και ο Σκυλακάκης να σφυρίζει αδιάφορα. Μέσα σε όλα “έσκασε” και το spam της Ζωής.

Ο ΣΦΕΕ ζητά διαφάνεια

Στα ψιλά έχει περάσει η ασυνέπεια του ΕΟΦ όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς. Δεν μιλάμε για το πώς «έτρεξε» το 2022, αλλά για το πώς πήγε το 2021.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ο ΕΟΦ, αν δει κάποιος στην ιστοσελίδα του, από το 2000 και μετά, δηλαδή εδώ και 22 χρόνια, δημοσιοποιεί τα στοιχεία της φαρμακευτική δαπάνης ετησίως με συνέπεια, αλλά με καθυστερήσεις. Όμως τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε, αφορούν στο 2020 κι αυτά λίγο πριν από το τέλος του 2021.

Όπως, μάλιστα, μας μεταφέρθηκε, δεν «γουστάρει» να δημοσιεύσει άλλα.

Είναι δυνατόν κύριε πρόεδρε του Οργανισμού, κύριε Φιλίππου, από τότε να έχουν περάσει 13 μήνες και να μην ενημερώνετε την αγορά και τους Έλληνες πολίτες; Επίσης και οι επίσημοι φορείς της Ευρώπης θέλουν στοιχεία για τη χώρα μας και μάλλον εκτιθέμεθα.

Μάθαμε ακόμη, ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο ΕΟΦ να κάνει τις σχετικές αναρτήσεις. Αυτό σημαίνει τι; Να μην υπάρχει διαφάνεια; Να μην γνωρίζει κανείς τι δαπανήθηκε για φάρμακα; Να παλεύουμε να μάθουμε στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές και ο υπεύθυνος φορέας να το αρνείται;

Επίσης μάθαμε ότι τα στοιχεία αυτά διακαώς τα αναζητά η φαρμακευτική αγορά. Ακούσαμε πως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τα ζήτησε. Όμως τίποτα.

Αδίκως, λοιπόν, αρχίζουν να υπάρχουν σενάρια για τον λόγο. που γίνεται αυτό; Μήπως έχει να κάνει με τις εξαγωγές φαρμάκων; Μήπως επειδή υπάρχει δραματική εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και φυσικά αυτό σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση των φαρμακευτικών, ήτοι του clawback; Για να μαζευτούμε επιτέλους!

Αστοχία για το RRF – Τι θα γίνει με τα 150 εκατομμύρια;

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Η Ελλάδα είναι υπόλογη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το γεγονός ότι δεν μπορεί να συμμαζέψει την φαρμακευτική δαπάνη και δη τις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Για το 2020 το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να περιορίσει τουλάχιστον κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το clawback πέρυσι. Δεν τα κατάφερε.

Αν, λοιπόν, δεν τα κατάφερε πέρυσι, για φέτος που πρέπει να περιορίσει τις επιστροφές των φαρμακευτικών κατά 150 εκατ. ευρώ, υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει; Δύσκολο…

Αλλά δε νοιάζει και κανέναν, όπως φαίνεται. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο Υπουργός Υγείας και των Οικονομικών της κυβέρνησης, που θα έχουμε το 2024!

Γιατί, λοιπόν, σε μια προεκλογική περίοδο να ασχοληθεί κάποιος; Το μπαλάκι πετιέται στους μεθεπόμενους Υπουργούς. Μην πούμε και στους παραμεθεπόμενους. Όμως αυτό μας κάνει ρεζίλι. Καμιά σταθερότητα…

Δεν βγαίνουν οι ρυθμίσεις για τις αυξήσεις τιμών

Ας μείνουμε στο πεδίο των φαρμάκων. Έταξε ή όχι ο Υπουργός Υγείας αυξήσεις τιμών για τα πολύ φθηνά φάρμακα; Είδατε κάποια σχετική ρύθμιση; Ούτε και για απόφαση σχετικά με την μεταφορά φαρμάκων από την θετική λίστα στην αρνητική είδαμε κάτι.

Θα πει κάποιος ότι είμαστε με την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Εμ, αν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση, θα φανούμε και μεροληπτικοί. Βέβαια είπαμε: προεκλογική περίοδος! Αύξηση στα φάρμακα; Απαπαπαπαπά!

Οι φαρμακευτικές εδώ και καμιά 20αριά μέρες ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να συζητήσουν για εκκρεμότητες. Καμιά απάντηση όμως. Μόνο παρασκήνιο. Η κάθε εταιρεία, όπως μπορεί και με όποιον τρόπο έχει, παλεύει να βρει τρόπο επικοινωνίας.

Δε γίνεται, όμως, δουλειά έτσι. Αλλά, όπως αναφέραμε, καμιά προτεραιότητα στην προεκλογική περίοδο δεν αποτελεί το φάρμακο. Μόνο ελλείψεις φαρμάκων και ράντζα «παίζει» τώρα το Υπουργείο.

Το μήνυμα spam της Ζωής Ράπτη

Το είδαμε και το μεταφέρουμε, ώστε να προστατεύσουμε και την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Άτομο, που ίσως γνώριζε τη Ζωή Ράπτη, έλαβε μήνυμα στο κινητό του για πρόσκληση την Κυριακή 5/2 στο σπίτι της!

Η πρόσκληση ανέφερε μια συγκεκριμένη οδό, την οποία δεν μπήκαμε στη διαδικασία να επιβεβαιώσουμε, γιατί είναι και θέμα προσωπικών δεδομένων.

Καλούσε, λοιπόν, τον συγκεκριμένο, ο οποίος αν ήταν κάποια χρόνια μικρότερος, θα ήταν συμμαθητής της στου Μωραΐτη. Ο άνθρωπος μας είπε, ότι έλαβε το sms με αποστολέα τη «Zoi Rapti», χωρίς να φαίνεται πουθενά ο αριθμός της. Περίεργο.

Μάλλον spam είναι…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
ΒΙΣ: Εκλέχθηκε το νέο της ΔΣ – Δεν διανέμει μέρισμα για το 2023
Το «ξήλωμα» του Δ. Φιλίππου από τον ΕΟΦ – Όλο το παρασκήνιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα
Γεωργαντζής (Quest): Με τα λεφτά της GLS ολοκληρώνεται το deal για Μπενρουμπή
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κράτος είμαστε, έχουμε πολλές επιλογές φορολόγησης- Εκτός αν απορροφήσουν τις αυξήσεις
Καύσιμα στη Fitch αναζητά η αγορά – Ποια θα είναι η «ετυμηγορία» του διεθνούς οίκου
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»
Αντάνι: Ο μεγιστάνας που κάθε σκάνδαλο του κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια – Οι διασυνδέσεις με τον Μόντι και ο ρόλος του Τραμπ
Τουρισμός: Ποιοι μοιράζονται τα 237 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης