ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόνο ήσυχο δεν αναμένεται το φετινό καλοκαίρι στην Υγεία, καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν πρόκειται να κάνει διακοπές, ενώ και η Ειρήνη Αγαπηδάκη αναμένεται να… κηρύξει πόλεμο σε ό,τι παλιό.
Ο τυχερός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αν και επικοινωνιακά ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται να μη διατηρεί την ίδια ζέση, που είχαν οι προκάτοχοί του για την ανάδειξη της δράσης του, αυτό δεν σημαίνει πως έχει πάρει τον ρόΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι «πιθανόν» καρκινογόναλο του στα χαλαρά. Το αντίθετο μάλλον. Απλά δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων για συνεχή ενημέρωση των social media με συνεχόμενες φωτογραφίσεις, επαφές κτλ.
Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος, αν ρίξει μια ματιά στους σχετικούς λογαριασμούς, ακόμη και στο twitter του Υπουργείου Υγείας. Προφανώς ο σκοπός είναι περισσότερο έργο, λιγότερη προβολή.
Κατά τα άλλα, όπως μάθαμε, ο Υπουργός και επαφές κάνει με φορείς και συνεχώς ζητά ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Υπουργείο του και σε ένα σημαντικό θέμα είναι τυχερός.
Ποιο είναι αυτό; Το ότι όλοι ο Γενικοί Γραμματείς της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ενεργοί μέχρι και σήμερα. Βέβαια οι δύο υπουργοποιήθηκαν, αλλά όπως και να ‘χει ήταν αυτοί που έβγαζαν τη σκληρή δουλειά. Επίσης, η βασική συνεργάτης της προηγούμενης αναπληρώτριας Υπουργού, η κα Βιλδιρίδη, αναμένεται επίσης να αναβαθμιστεί και αυτό αποτελεί μια θετική παράμετρο για την ήπια μετάβαση από την προηγούμενη στη νυν ηγεσία του Υπουργείου.
Ο πόλεμος της Ειρήνης
Δεν είναι, όμως, μόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης που δεν θα κάνεις φέτος διακοπές, αλλά και η συνάδελφός του, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έχει δείξει από νωρίς τις… «άγριες» διαθέσεις της να αλλάξει πολλά στο πεδίο της νοοτροπίας, που έχουμε στη χώρα, ως προς τη διαχείριση καταστάσεων.
Θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι το μεγάλο της στοίχημα.
Να πούμε, δε, πως το χαρτοφυλάκιό της είναι ιδιαίτερα βαρύ, γιατί ως έναν βαθμό θα πρέπει επί της ουσίας να επικοινωνήσει με τον καθένα μας, αφού η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αφορούν στον καθένα προσωπικά.
Το ζήτημα είναι να βρει σωστούς συνεργάτες και, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίοδο να βρει συμμάχους στον “πόλεμο” που ανοίγει με παλιές κατεστημένες διαδικασίες. Έναν ικανό τον έχει ήδη κοντά της πάντως…
Παραθέτουμε επίσης αυτολεξεί το τι είπε σε συνέδριο στις 12/7: «Στόχο του Υπουργείου αποτελεί η οργάνωση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας, της οποίας σήμερα οι μονάδες είναι κατακερματισμένες σε διάφορους φορείς και οργανισμούς, υπό μια ισχυρή αποκεντρωμένη διοίκηση». Αυτή η φράση είναι χαρακτηριστική στο ότι όσο και αν χρειαστεί, θα παλέψει για να αλλάξει μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και δεκαετίες.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης πλαισίου για την υιοθέτηση ενός μοντέλου «one step care», όπως έχουμε ξαναγράψει, προκειμένου να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα όλων των πολιτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως συνολικά θα διατεθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στη Δημόσια Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη από το Ταμείο Ανάκαμψης, μια επένδυση που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
«Στα κόκκινα» πάλι οι καινοτόμοι και οι φερόμενοι ως μη…
Εντείνεται εκ νέου ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, που διακινούν καινοτόμα φάρμακα και εκείνων που έχουν παλαιότερα επώνυμα, αλλά και γενόσημα. Και οι δύο πλευρές, αν και συμφωνούν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου, από τη στιγμή που αυτό δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσπαθούν όπως μπορούν να τον προσεγγίσουν.
Πάντως μια ατάκα, που φαίνεται και πάλι να προκάλεσε αν και σε ήπια επίπεδα, την πλευρά των εταιρειών γενοσήμων, ήταν εκείνη του κ. Αντώνη Καρόκη από την εταιρεία MSD.
«Απαιτείται μια πολυδιάστατη στρατηγική εκσυγχρονισμού του συστήματος χρηματοδότησης με ένα μείγμα παρεμβάσεων, που θα αξιολογούνται και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά συνθήκες», εξήγησε ο κ. Καρόκης, εκτιμώντας ότι έτσι θα μειωθούν οι συμμετοχές των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, θα μειωθεί η σημερινή – μη παραγωγική και μη δικαιολογημένη – αύξηση του όγκου και συνακόλουθα της δαπάνης, θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους της γενικής κυβέρνησης, θα εξυγιανθούν τα επίπεδα τιμών [π.χ. η κατάργηση της προστασίας του 7%, που σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη τιμολόγησης εφαρμόζεται για όλα τα φάρμακα, μπορεί να μειώσει τη δαπάνη κατά ~διακόσια εκατ. ευρώ (200.000.000 €) στο σύνολο της αγοράς], θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα ενισχυθεί χρηματοδοτικά το Σύστημα Υγείας».
Αυτό το θέμα της κατάργησης της προστασίας του 7% σε κάποιους δεν ακούστηκε καλά…
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι «πιθανόν» καρκινογόνα
Αγαπηδάκη: Το ΕΣΥ χρειάζεται ολική αναδιοργάνωση – Κινούμαστε τάχιστα για μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ
ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία