ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων, απουσία του προέδρου του ΕΟΦ, μια θέση στην οποία μπορεί να δούμε τον καθηγητή Νίκο Πολύζο. Έρχονται τα… φαρμακερά ραβασάκια για το clawback.
Πλήρη άγνοια «δηλώνει» ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις
Το αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από όλους όσοι σχετίζονται με την αλυσίδα φαρμάκου, για τον τρόπο, που διαχειρίζεται ο ΕΟΦ και ειδικότερα ο πρόεδρός του, το καυτό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.
Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, με βασικό θέμα να αναλύσουν το περιεχόμενο της λίστας του ΕΟΦ με τις μακροχρόνιες ελλείψεις, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Κι ενώ όλοι περίμεναν κάποιες σαφείς απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής, αυτός δεν εμφανίστηκε καν. Η εκπρόσωπος από πλευράς του ΕΟΦ μάθαμε ότι δεν μπόρεσε να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις κι έτσι, παρά την πολύωρη συνάντηση, τελικά το θέμα έμεινε μετέωρο.
Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγέλη (σσ Αγγέλης ή Αγγελής; Ακόμη έχουμε την απορία. Στο ΦΕΚ του διορισμού του τονίζεται στη λήγουσα. Παλιότερα όμως τον θυμόμαστε να τονίζεται στην παραλήγουσα και δεν μας διόρθωνε…).
Για να μη μακρηγορούμε, η Επιτροπή αναμένει τη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου που σας είχαμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μιας νέας πλατφόρμας που θα συνδυάζει στοιχεία ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, αλλά και όσα μπορούν να συγκεντρώνουν οι ιδιώτες της αλυσίδας φαρμάκου.
Η αξιοποίηση του Νίκου Πολύζου
Ένας γνώριμος του Υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει κάποια θέση σε εποπτευόμενο φορέα, όπως μας πληροφορούν. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Πολύζο, καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ΔΠΘ, τον οποίο ακούμε, μάλιστα, για τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ.
Ο κ. Νίκος Πολύζος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας το διάστημα 2009-2012 και σ’ αυτόν αποδίδεται η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων για τις δαπάνες των νοσοκομείων, το παλιό ESYnet σημερινό BI-Health.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Σχεδιασμό και στα Οικονομικά της Υγείας στο London School of Economics, όπου στη συνέχεια διετέλεσε ερευνητής σε θέματα νοσοκομειακής διοίκησης. Τέλος, πήρε το ∆ιδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Διοικητική και Οικονομική Επιστήμη, με εφαρμογή στα νοσοκομεία.
Εργάστηκε ως κατώτερο, ενδιάμεσο και ανώτερο στέλεχος στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία επί σειρά ετών (1980-92) και διετέλεσε σύμβουλος (από το 1993 έως το 1998) στους Υπουργούς Υγείας, επί θεμάτων Οργάνωσης και Χρηματοδότησης του υγειονομικού τομέα. Κατόπιν ακολούθησε καριέρα ανώτατου στελέχους (manager) σε 4 Νοσοκομεία των Αθηνών (1998-2004), εκ των οποίων Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο και Διοικητής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Επίσης την περίοδο 2005-6 διετέλεσε σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, με αρμοδιότητα σε θέματα υγείας και πρόνοιας του προσωπικού της.
Έρχονται τα ραβασάκια στις φαρμακευτικές
Έτοιμη να στείλει τα ραβασάκια για το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με τις φαρμακευτικές να κρατούν την ανάσα τους. Το σίγουρο είναι πως τα σημειώματα αυτά θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Όμως αυτό είναι μια πλασματική εικόνα. Ο λόγος; Μα φυσικά οι διαπραγματεύσεις και οι κλειστοί προϋπολογισμοί.
Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότερες εταιρείες – και δη εκείνες που έχουν φάρμακα με υψηλή τιμή – έχουν ήδη «προπληρώσει» ως έκπτωση της τάξης του 50% και άνω αυτό που θα εμφανιζόταν σαν clawback, αν δεν είχαν κάνει διαπραγμάτευση και δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.
Το clawback, λοιπόν, αφορά μόνο στη φανερή υπέρβαση, η οποία καταγράφεται στο μη δεσμευμένο σε κλειστούς προϋπολογισμού ποσό, το οποίο διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τα υπόλοιπα φάρμακα, κυρίως αυτά που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Μετρημένες εμφανίσεις Χρυσοχοΐδη
Μετά από 2,5 μήνες ο Υπουργός Υγείας σταδιακά «βγαίνει προς τα έξω».
Προφανώς η περίοδος ενημέρωσης και κατανόησης των θεμάτων της υγείας ολοκληρώνεται και άρα είναι σε θέση να μιλά δημόσια. Μετά την τηλεοπτική παρουσία του αναμένεται να βρεθεί σε συνέδρια, αλλά και να δώσει και συνεντεύξεις σε διάφορα media.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή Pirola – Τι θα γίνει με το εμβόλιο
Ζαχαράκη: Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα ο «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ»
Covid: 39 θάνατοι, 25 διασωληνωμένοι – 5 κρούσματα της νέας παραλλαγής Pirola
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση