• HealthStories.gr

    Ντέμη Γεωργίου: Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη από την οποία πέθανε η πρώην παίκτρια του MasterChef

    Ντέμη Γεωργίου του MasterChef

    Ντέμη Γεωργίου


    Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου της σεφ Ντέμη Γεωργίου, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στο μαγειρικό ριάλιτι, MasterChef.

    Η πρώην παίκτρια του MasterChef έδωσε τα τελευταία 24ωρα μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από βακτηριακή μόλυνση που υπέστη.

    Συγκεκριμένα, η Ντέμη Γεωργίου υπέστη σηπτικό σοκ από βαριά λοίμωξη, όσο βρισκόταν στην Πάρο όπου εργαζόταν. Όταν την παρέλαβε το ΕΚΑΒ, δεν είχε επίπεδο συνείδησης και βρισκόταν σε κώμα.

    Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο κέντρο υγείας της Πάρου. Εκεί, οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου εισήχθη στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας και διασωληνώθηκε.

    Στο πλευρό της βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή οι φίλοι της, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν πώς έχασαν τόσο ξαφνικά το αγαπημένο τους πρόσωπο.

    Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη

    Ως βακτηριακή λοίμωξη ορίζεται η νόσος που προέρχεται από βακτήρια, τα οποία συνυπάρχουν ποικιλοτρόπως με τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν αποικίες στις επιφάνειες του σώματος, προσφέροντας διάφορα οφέλη, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και παρασιτική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Εξαπλώνονται με διάφορους τρόπους, αλλά ο πρώτος παράγοντας μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή επιφάνεια, που περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. Φορείς μπορεί να είναι τσιμπούρια, ψύλλοι, καθώς και τα κουνούπια, ενώ κάποια από τα επικίνδυνα βακτήρια είναι του κοκκύτη, της φυματίωσης του στρεπτόκοκκου και της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού είναι ένας ακόμα τρόπος εξάπλωσης. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να κολλήσει σαλμονέλα από την κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος.

    Ποια είναι τα συμπτώματα

    Κάποια εκ των συμπτωμάτων της βακτηριακής λοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα κούρασης, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, ναυτία ή έμετο, πονοκεφάλους.

    Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα μιας μολυσμένης πληγής μπορεί να περιλαμβάνουν εκτός των παραπάνω, ερυθρότητα στην περιοχή του τραύματος, ιδιαίτερα εάν εξαπλωθεί ή σχηματίσει κόκκινο σημάδι, πύον που σχηματίζεται γύρω ή στάζει από το τραύμα, καθυστερημένη επούλωση πληγών.
    Επιπλέον, τα κοψίματα στο δέρμα, γρατζουνιές ή χειρουργικές τομές μπορούν να αποτελέσουν είσοδο στο σώμα για βακτήρια.

    Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για να προσβληθούν από βακτηριακή λοίμωξη είναι τα άτομα με διαβήτη, ηλικιωμένοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Πώς μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή

    Τα πρώτα σημάδια μιας βακτηριακής λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και λιποθυμία. Τα συμπτώματα ενδεχομένως να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εισαχθούν στη ΜΕΘ.

    Άτομα που έχουν προσβληθεί από βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να εισαχθούν στις ΜΕΘ σε περίπτωση που δεν μπορούν να διατηρήσουν την οξυγόνωση, την αρτηριακή πίεση ή έχουν σοβαρή βλάβη οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σηψαιμία, η οποία μπορεί να απαιτεί εισαγωγή στη ΜΕΘ.

    Η σήψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των ιστών, της ανεπάρκειας οργάνων και του θανάτου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, τα οποία δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ