Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μείζον πρόβλημα υγείας, που έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισής της ιδρύεται Κέντρο Καινοτομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

1

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το νέο Κέντρο στο Χαροκόπειο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει δραστικά την παιδική παχυσαρκία, η οποία προοιωνίζει πολλά και σοβαρά θέματα υγείας.

Μάλιστα στο νέο Κέντρο αναμένεται να εργαστούν τρεις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, με περγαμηνές στο συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι ως τώρα ζουν και δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού.

Το Κέντρο Καινοτομίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι φιλικό προς τα παιδιά και θα παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες.

Μάστιγα η παιδική παχυσαρκία

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η παιδική παχυσαρκία χρήζει άμεσης και ολιστικής αντιμετώπισης, καθώς είναι μια πολύπλοκη κατάσταση υγείας, που σχετίζεται με πλείστα όσα προβλήματα και στην ενήλικη ζωή, από καρδιαγγειακά μέχρι καρκίνο.

Για τούτο και το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία στοχεύει, μεταξύ άλλων, και εκεί, επενδύοντας 40 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρόληψη και κατόπιν στην αντιμετώπιση των καταστάσεων, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά.

“Το νέο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Οι δράσεις προαγωγής υγείας, που εντάσσονται στον πρώτο πυλώνα, όπως είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι και οι πιο πολύπλοκες. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν δράσεις που θα γίνονται στα σχολεία, αλλά όχι με τον τρόπο που αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή να πάμε να κάνουμε μάθημα κτλ. Αυτή είναι μια ξεπερασμένη λογική”, επεσήμανε η κα Αγαπηδάκη.

Πώς θα προσεγγίζονται τα παιδιά

Όσοι έχουν δουλέψει με παιδιά, αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για εύκολο κοινό, αλλά για ένα κοινό πανέξυπνο, με απαιτήσεις, που χρειάζεται να πειστεί με επιχειρήματα για το οτιδήποτε. Οπότε μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα διατροφής και άσκησης για καλύτερη υγεία είναι απαραίτητη.

Η κα Αγαπηδάκη εξήγησε πώς θα γίνεται η προσέγγιση. “Έχουμε καταρχάς μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε να μάθουν τα παιδιά ποια είναι τα τοπικά προϊόντα. Μαθαίνουμε, δηλαδή, στο σχολείο, ως κοινότητα, τοπικούς παραγωγούς του δήμου μας. Επίσης άλλους τοπικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, τα Πανεπιστήμια, ώστε να συμβάλουν επιστημονικά σε τοπικό επίπεδο, εκεί που χρειάζονται. Να έρθουμε σε επαφή με την τοπική παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Να δουν από κοντά τα παιδιά και να μάθουν τις διαδικασίες παραγωγής. Αυτό γίνεται ήδη σε ορισμένα σχολεία, που υπάρχουν λαχανόκηποι.

Γενικότερα στοχεύουμε στο να φύγουν τα παιδιά από αυτόν τον καταναγκασμό, που λέει τρώω αυτό που πρέπει και να πάμε στο ζω μια πιο ισορροπημένη ζωή, που είναι απολαυστική. Θα πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα, με ανάπτυξη δεξιοτήτων ειδικά στα μικρά παιδιά¨, κατέληξε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

5 καθημερινά φαγητά και ποτά που μπορεί να σας προκαλούν χρόνια κόπωση

Τα 8 καλύτερα χειμωνιάτικα φρούτα – Και ενισχύουν τις άμυνες και βοηθούν να μην παχύνετε