Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Νέοι κανόνες για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε επιβλαβείς ουσίες

Την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, με την οποία ισχυροποιείται έτι περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που στοχεύει στην προστασία της υγείας των εργαζομένων από την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε, κατόπιν εισήγησης των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, αυστηροποιούνται οι επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και προστίθενται στη σχετική λίστα ουσίες που πλέον κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες, καθώς και άλλες που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία των εργαζομένων.

Κανόνες για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε επιβλαβείς ουσίες

Η Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε εν δυνάμει βλαβερές ουσίες είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ασφάλειά τους και συνιστά απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυστηροποιούμε και επεκτείνουμε τη λίστα με τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, ενισχύουμε το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας είναι ύψιστο μέλημά μας».

Από την πλευρά του, ο Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, σημείωσε: «Δεδομένης της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, με οδικό χάρτη το Πλαίσιο Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, το Yπουργείο υλοποιεί οργανωτικές παρεμβάσεις για την αποτύπωση της έκθεσης των εργαζομένων στους παράγοντες αυτούς, με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και της προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από εντολή της υπουργού, υπέγραψα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της πλέον πρόσφατης οδηγίας 2022/431/ΕΕ και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του εθνικού δικαίου για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους, που διατρέχουν, λόγω της έκθεσής τους σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία. Το έχω πει πολλές φορές ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί τη βασική στόχευση του Yπουργείου».

Διαβάστε επίσης:

Τήλος: Συγκινητική διάσωση βρέφους – Έπινε 3 μέρες γάλα με θαλασσινό νερό

Χαλκιδική: Παρουσιάστηκε στο τμήμα ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ μετά τον τραγικό θάνατο του 19χρονου

HSBC: Γιατί εξετάζει την πιθανότητα αποχώρησης από τη Νότια Αφρική – Πού εστιάζει