Πάμε για νέα έξαρση της επιδημίας; Πολύ πιθανό. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σκαρφάλωσε χθες στις 22.694, πιστός στο μοτίβο των τελευταίων ημερών, που θέλει τα κρούσματα σταθερά πάνω από τις 20.000 και πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να σηματοδοτεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Διότι, θεωρητικά τουλάχιστον, όσο βελτιώνεται ο καιρός και τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί, θα έπρεπε να οδεύουμε προς μια πτώση των κρουσμάτων και γενικότερα προς μία βελτίωση. Όμως η Όμικρον 2 μετάλλαξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 δείχνει πως η αναμέτρηση με την επιδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει.

1

Το φαινόμενο, πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό. Πολλές χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν ανάλογη κατάσταση. Όσο, δε, κι αν οι σκληροί δείκτες (θάνατοι και διασωληνώσεις) δείχνουν μια σταθεροποίηση προς τα κάτω, υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και να βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με ένα νέο, σφοδρό κύμα.

Προς νέα έξαρση της επιδημίας;

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 364 διασωληνωμένους και 70 νέους θανάτους και οι επιστήμονες, που αυτά τα δύο χρόνια μελετούν την… αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της COVID-19, παρατηρούν και συγκρίνουν τα στοιχεία, προκειμένου να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Διότι είναι, πλέον, σαφές ότι το ΕΣΥ δεν πρέπει να πιεστεί ξανά.

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται με COVID-19 περίπου 2.700 άνθρωποι, οι νέες εισαγωγές έχουν πέσει κάτω από 300 την ημέρα, στις 284.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο Healthstories, ανέφεραν ότι η αύξηση των κρουσμάτων πιθανά “φωτογραφίζει” την κινητικότητα του τριημέρου της Αποκριάς, σε συνδυασμό με την κατάργηση της χρήσης μάσκας εδώ και δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 48% στις 20.180.

Τίτλοι τέλους στην ενημέρωση για τα εμβόλια

Την ίδια ώρα μπήκαν τίτλοι τέλους στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν πραγματοποιηθεί 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε 75% του γενικού πληθυσμού και στο 84,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %.

Επιπλέον το 72% του γενικού πληθυσμού και το 80,8% του ενήλικου πληθυσμού έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους – στην Ευρώπη το 72% και το 83% αντίστοιχα.

Το έργο ​της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συνεχιστεί.

Σε αυτή τη φάση απασχολεί, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο, η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς και η μεταβολή του μεσοδιαστήματος των βασικών δόσεων εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης: