ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η μελέτη που έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, δείχνει επιπλέον ότι το ΕΣΥ ξεπερνά τα όρια του και αδυνατεί να ανταποκριθεί όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη 15/12 οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ ήταν 700.
Δείτε εδώ τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Total patient load, regional disparities and in-hospital mortality of intubated COVID-19 patients
Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στο twitter του κ. Λύτρα: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μάϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
Τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα συνοψίζονται ως εξής:
- Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
- Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
- Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Εφ’ όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα».
Επίσης ο κ. Λύτρας αναφέρει:
«Και η εξαιρετική ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.
Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο @STsiodras κι εγώ είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία».
Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053-1947) αποδίδονται αθροιστικά σε 3 παράγοντες, αναφέρει ο κ. Λύτρας και εξηγεί: Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1) με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένου), 2) σε νοσοκομεία Αττικής και 3) εντός ΜΕΘ.
Ο Θεόδωρος Λύτρας καταλήγει με μία δυσάρεστη επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».
Ποιος είναι ο Θεόδωρος Λύτρας
Ο Θεόδωρος Λύτρας είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2020. Προηγουμένως, είχε εργαστεί ως επιδημιολόγος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (2014-2020) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (2008-2010).
Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοϊατρική από το Universitat Pompeu Fabra.