Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Κρεατινίνη: 8 τροφές και 3 ροφήματα για να τη διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα

Η κρεατινίνη, όταν είναι σε υψηλά επίπεδα, δείχνει κακή νεφρική λειτουργία, αλλά με τη διατροφή και το νερό, μπορείτε να δείτε τις τιμές να πέφτουν.

Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τους μύες του σώματός μας και τα νεφρά είναι υπεύθυνα για αυτή τη διαδικασία. Αν λοιπόν, τα επίπεδα κρεατινίνης είναι υψηλά, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά.

Οι υγιείς νεαροί ενήλικες έχουν μέσες συγκεντρώσεις κρεατινίνης ορού από 0,6 έως 1,3 mg/dL, ωστόσο οι περισσότεροι αθλητές με υψηλή μυϊκή μάζα μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές. Το American Kidney Fund αναφέρει ότι τα επίπεδα κρεατινίνης για τους άνδρες πρέπει να είναι μεταξύ 0,7 – 1,3 mg/dL, ενώ για τις γυναίκες, μεταξύ 0,6 – 1,1 mg/dL. Αυτές οι τιμές αναφοράς μπορούν να επηρεαστούν από ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η μυϊκή μάζα και η υγεία.

8 τροφές που κρατούν την κρεατινίνη σε χαμηλά επίπεδα

1. Αγγούρι
Τα αγγούρια, ένα με δύο την ημέρα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κρεατίνης σας.

2. Σκόρδο
Προσθέστε 1-2 σκελίδες σκόρδο στα γεύματά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής σας πίεσης, γεγονός που βελτιώνει την υγεία των νεφρών σας.

3. Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι προσφέρει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να ελαφρύνουν την επιβάρυνση των νεφρών.

4. Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων κρεατινίνης, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και δεν επιβαρύνουν υπερβολικά τα νεφρά.

5. Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι βοηθά τα νεφρά να εκτελέσουν τη λειτουργία τους για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι έχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών και αυτό βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων κρεατινίνης. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Kidney Journal, αναφέρει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συντελεί στη μείωση της κρεατινίνης.

6. Μήλα
Ένα μήλο την μέρα, παρέχει φυτικές ίνες και βοηθά την πεπτική διαδικασία οπότε μπορεί να μειώσει την πίεση και από τα νεφρά.

7. Μύρτιλα
Μια χούφτα βατόμουρα – περίπου 1/2 φλιτζάνι – μπορεί να είναι αποτελεσματική. Τα βατόμουρα αποτελούνται από δεκάδες αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την ευεξία των νεφρών χωρίς να έχουν πολύ κάλιο. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ αναφέρει επίσης ότι τα βατόμουρα περιέχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου και φωσφόρου, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για τα νεφρά.

8. Cranberries
Μπορεί να αποφευχθεί η ουρολοίμωξη με χυμό cranberry χωρίς ζάχαρη ή φρέσκα cranberries κάθε μέρα, και έτσι καθαρίζονται τα νεφρά.

Το καλύτερα ροφήματα για τη μείωση της κρεατινίνης

Το να πίνετε νερό είναι το καλύτερο για τη μείωση της κρεατινίνης, επειδή βοηθά τα νεφρά σας να απομακρύνουν τα απόβλητα πιο αποτελεσματικά. Τα αφεψήματα από βότανα όπως το χαμομήλι ή η τσουκνίδα μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την υγεία των νεφρών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Α.Θ.Ε.- Η/Κ Αφιδνών

Φυλακές Κορυδαλλού: Νέο, άγριο επεισόδιο μεταξύ βαρυποινιτών

Novibet και 4WiseMonkeys πανηγυρίζουν με νέα επικοινωνία