Ένας άνδρας θεραπεύτηκε από τον διαβήτη τύπου 2, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές στην Κίνα.

Το 2021, ο 59χρονος ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, γεγονός που άλλαξε τη ζωή του και από το 2022 είναι χωρίς φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη.

Ως μέρος της θεραπείας, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε τεχνητές εκδοχές των κυττάρων που βρίσκονται στο πάγκρεας και είναι “υπεύθυνα” για την παραγωγή ινσουλίνης και τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αφού έζησε με τον διαβήτη για 25 χρόνια, ο άνδρας έχασε σχεδόν κάθε λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων, τα οποία είναι γνωστά ως νησίδια.

Για να αποφύγει το διαβητικό κώμα, έπρεπε να κάνει ένεση ινσουλίνης πολλές φορές την ημέρα επειδή θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί, αλλά πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που θεραπεύεται.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι επιστήμονες δοκίμασαν ένα νέο χημικό κοκτέιλ που ήταν σε θέση να μετατρέψει τα βλαστοκύτταρα σε ιστό εγκεφάλου, μυών, νεφρών και ακόμη και παγκρέατος.

Τα βλαστοκύτταρα δημιουργούν ινσουλίνη – μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη στο πάγκρεας για να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Ωστόσο, με την προσθήκη των νέων κυττάρων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, ο άνδρας μπορεί να αρχίσει να παράγει ξανά τη δική του ινσουλίνη, έδειξε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Discovery.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν: «Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, των οποίων το πάγκρεας έχει επηρεαστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να δυσκολευτούν με αυτή τη θεραπεία επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να απορρίψει τα νέα εμφυτευμένα κύτταρα».

Ωστόσο αναφέρουν ότι «η τεχνολογία μας, έχει ωριμάσει και έχει περάσει τα όρια στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία του διαβήτη».

Πηγή: diabetes.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το διαγωνισμό προμήθειας 700 ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ

Κέντρο ελαστικών στη Θεσσαλονίκη!

«Μοντέλο ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου – Πως θα γίνονται οι προσλήψεις managers από τον ιδιωτικό τομέα και πότε δίνονται bonus στα στελέχη