Οι εμβολιασμοί έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα, κάνοντας ξανά «βουτιά», την ώρα που οι κουβέντες για το μπες-βγες στα τοπικά μέτρα απαγόρευσης έχει τρελάνει – και όχι με την καλή έννοια – τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό.

Δεκατρία ελληνικά νησιά έβαλε το ECDC σε βαθύ κόκκινο, το οποίο συνεπάγεται σύσταση αποφυγής μη αναγκαίων ταξιδιών σε αυτούς τους δημοφιλείς προορισμούς, τους οποίους κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες.

Μύκονος (για δεύτερη φορά σε έναν μήνα) και Ίος είναι ένα βήμα πριν από την επιβολή τοπικών μέτρων απαγόρευσης, για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας, προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι μόνοι, που φαίνεται να μην “χαλιούνται” και τόσο, είναι οι ταξιδιώτες και ειδικά οι νέοι σε ηλικία. Εκείνοι, μαζί με τις φωτογραφίες από ηλιοβασιλέματα και βουτιές, φέρνουν επιστρέφοντας και τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα. Με στέλεχος Δέλτα το 68,1% των νέων μεταλλαγμένων δειγμάτων (1.964 στο σύνολό τους), όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία.

Προβληματισμός και ανησυχία

Όλα αυτά είναι πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Κι όσο κι αν τα στελέχη της δηλώνουν ότι τα δραματικά χαμηλά νούμερα στους καθημερινούς εμβολιασμούς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι είναι καλοκαίρι, έχει χάσει τον ύπνο της. Όχι, βέβαια, ότι δεν παίζει κάποιον ρόλο και η εποχή, αλλά η ουσία είναι ότι η επιχείρηση Ελευθερία έχει σκαλώσει και Κύριος οίδε εάν και κατά πόσο θα τα καταφέρουμε να μη λυγίσουμε από το 4ο κύμα της επιδημίας COVID-19.

Λιγότερες από 55.000 εμβολιασμοί έγιναν χθες, από τους οποίους μόλις 16.500 αφορούν σε πολίτες, που έκαναν την πρώτη δόση. Οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις αυξάνονται, αν και με ήπιο ρυθμό, αλλά τα κρούσματα πάνε… στον Θεό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα το Σπήλι Ρεθύμνου, όπου διενεργούνται εμβολιασμοί από κινητή μονάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα αποφύγουν τη νοσηλεία

Όπως επεσήμανε στην ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας άνω των 40 ετών νόσησαν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι.

“Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτεί την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη.

Αυτό, που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση, που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, πρόσθεσε.