Ξεκάθαρα αυξητική είναι η πορεία τόσο της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), όσο και των άλλων αναπνευστικών εποχικών ιώσεων. Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, ξεκαθαρίζει πόση αύξηση παρατηρείται σε αυτή τη φάση στους συμπτωματικούς ασθενείς και αναφέρεται στη γονιδιωματική επιτήρηση για την ανίχνευση της παραλλαγής Κράκεν, του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

«Το Εργαστήριό μας στην Κρήτη, όπως όλα τα Εργαστήρια του Δικτύου του ΕΟΔΥ, ακολουθεί την κατευθυντήρια οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)», αναφέρει ο καθηγητής.

1

«Εφαρμόζουμε, λοιπόν, μοριακό τεστ για ταυτόχρονη διάγνωση είτε της γρίπης, είτε της COVID-19, είτε του ιού RSV από το ίδιο δείγμα. Αυτό, που παρατηρούμε, είναι ότι στα δείγματα της κοινότητας, στους συμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται για μοριακό έλεγχο, εξακολουθεί να προηγείται η COVID-19 σε συχνότητα, ενώ τη συναγωνίζονται η γρίπη και ο RSV».

Καθ. Σουρβίνος: Πόση είναι η αύξηση στα περιστατικά

Ο κ. Σουρβίνος εξηγεί ότι εξακολουθούμε να διανύουμε μια αυξητική πορεία όσον αφορά στη γρίπη και στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, την COVID-19 την έχουμε συνηθίσει, πια, λέει χαριτολογώντας.

«Με βάση τα στοιχεία από το δικό μας Εργαστήριο στην Κρήτη, φαίνεται ότι έχουμε αύξηση στην COVID-19 της τάξης του 20% μετά την Πρωτοχρονιά. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε δείγματα ατόμων από την κοινότητα και όχι από νοσοκομεία και πάντα σε συμπτωματικά άτομα.Στη γρίπη και στον RSV η αύξηση, που παρατηρούμε, είναι της τάξης του 12-13%. Τα υπόλοιπα είναι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί, εντεροϊοί κτλ, που κυκλοφορούν ευρέως και συμπληρώνουν την εικόνα. Εάν κάναμε τα τεστ στα νοσοκομεία, σίγουρα η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική και η αύξηση ακόμη μεγαλύτερη», επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ειδικά ο ιός RSV έχει εκπλήξει φέτος τους επιστήμονες, καθώς ως τώρα εντοπιζόταν κυρίως σε βρέφη και σε ηλικιωμένους και πλέον νοσούν και ενήλικες όλων των ηλικιών και, μάλιστα, σε παρόμοια ποσοστά με εκείνα της γρίπης, αρκετές φορές, μάλιστα, με σοβαρά συμπτώματα.

Η κορύφωση και η έλευση της Κράκεν

Επί του παρόντος η γρίπη και ο RSV είναι σε έξαρση και ο κ. Σουρβίνος εκτιμά ότι η κορύφωση θα επέλθει το επόμενο δίμηνο, πιθανότατα στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Αυτό, ωστόσο, που δεν μπορώ να προβλέψω, είναι πότε θα εμφανιστεί η παραλλαγή του κορωνοϊού Κράκεν. Την αναμένουμε, αν δεν έχει έρθει ήδη. Είναι θέμα χρόνου να την ανιχνεύσουμε εργαστηριακά, μέσω του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, με μια διαδικασία ταυτοποίησης, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Η σημασία της έγκαιρης και στοχευμένης γονιδιωματικής επιτήρησης έχει φανεί με τα προηγούμενα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 και αποτελεί πλέον αναγκαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα έχει ενδιαφέρον η συσχέτιση μεταξύ της έλευσης της νέας αυτής υποπαραλλαγής και της επιδημιολογικής πορείας της πανδημίας, σε περίπτωση που, τελικά, επικρατήσει.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Η λίστα με τις εναλλακτικές για φάρμακα και σκευάσματα που είναι σε έλλειψη

Πλεύρης: Υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα – Πλήρης κάλυψη σε αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια