• HealthStories.gr

    Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη, με αυτά τα έξυπνα και νόστιμα κόλπα

    • NewsRoom
    Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη, με αυτά τα έξυπνα και νόστιμα κόλπα

    Πηγή: healthstories.gr


    Είναι δύσκολο να βρείτε τρόφιμα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Είναι σε όλα, από ντρέσινγκ για σαλάτες μέχρι γιαούρτια και κονσέρβες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε τη λίστα συστατικών και πιθανότατα θα βρείτε μια πηγή ζάχαρης κρυμμένη εκεί. Έτσι, ενώ μπορεί να μην καταναλώνετε σκόπιμα ζάχαρη, πιθανότατα καταναλώνετε – και η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί γρήγορα να αυξηθεί (ακόμα κι αν δεν τρώτε γλυκό κάθε μέρα.)

    Όταν τρώτε υψηλές ποσότητες ζάχαρης ταυτόχρονα χωρίς θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την πέψη, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σάκχαρό σας, αναφέρει το eatthis.com  Μακροπρόθεσμα, όταν αυξάνετε συνεχώς το σάκχαρό σας μετά τα γεύματα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με το CDC.

    Αν θέλετε να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ένα χρήσιμο εργαλείο είναι αυτό που ονομάζεται γλυκαιμικός δείκτης.

    Σύμφωνα με το Harvard Health, «ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι μια τιμή που αποδίδεται στα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα και πόσο υψηλά αυτά τα τρόφιμα προκαλούν αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα». Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη αργά και σταθερά, ενώ τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν τη γλυκόζη γρήγορα.

    Αντί να παρακολουθείτε τον γλυκαιμικό δείκτη όλων των τροφών που καταναλώνετε, ένας τρόπος διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα είναι να επιλέξετε ένα γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η αγαύη, το οποίο δεν αυξάνει το σάκχαρό σας όπως κάνει η κανονική ζάχαρη.

    Κάνοντας εύκολες εναλλαγές, όπως η αντικατάσταση της ραφιναρισμένης ζάχαρης με αγαύη η οποία είναι χαμηλότερη στον γλυκαιμικό δείκτη – μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη πιο ομοιόμορφων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Εύκολοι τρόποι για να χρησιμοποιείτε λιγότερη ζάχαρη

    Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια απόλαυση για τους γευστικούς κάλυκες – αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν θέλετε μια επιλογή με ίδια γεύση αλλά με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ρίξτε σιρόπι αγαύης στις τηγανίτες, στη γκρανόλα και στα smoothies σας.

    Η διακοπή της ζάχαρης δεν συνεπάγεται ότι δεν θα απολαμβάνετε πλέον το φαγητό. Χρησιμοποιήστε συστατικά με έντονη γεύση και μπαχαρικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, πιπέρι.

    Πίνετε επίσης κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη ή κρύο καφέ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα κρύα αφεψήματα αποτρέπουν τις λιγούρες

    Καταναλώνετε τροφές με φυσικά σάκχαρα όπως δύο μερίδες φρούτων καθημερινά και γαλακτοκομικά χωρίς ζάχαρη, όπως το απλό γιαούρτι. Σύντομα ο οργανισμός σας θα προσαρμοστεί σε χαμηλότερες δόσεις ζάχαρης και θα είστε ευχαριστημένοι με τροφές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

    Δε φαντάζεσαι από πόση μεγάλη ποσότητα ζάχαρης θα γλυτώσεις αν αποβάλλεις από το διαιτολόγιό σου τα ανθρακούχα ποτά, τους τυποποιημένους χυμούς και το συσκευασμένο τσάι. Αντί αυτών, θα μπορούσες να δώσεις γεύση στο νερό σου με μια φέτα λεμόνι, λάιμ και λίγη φρέσκια μέντα ή δυόσμο.

    Δώσε γλυκιά γεύση στις αγαπημένες σου τροφές. Για παράδειγμα, επέλεξε το γιαούρτι σου χωρίς φρούτα και πρόσθεσε μια κουταλιά μέλι.

    Διάβασε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις. Εντόπισε τη ζάχαρη που κρύβεται σε φαινομενικά “αθώες” τροφές, όπως η κέτσαπ, το dressing για σαλάτα, οι κονσερβοποιημένες σούπες, τα κράκερ, το γιαούρτι, η σάλτσα για μακαρόνια, το ψωμί, το μούσλι και οι μπάρες δημητριακών. Αν εντοπίσεις σε μια ετικέτα τις ύποπτες λέξεις (γλυκαντικό σιρόπι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, φρουκτόζη, μελάσα), απόρριψε το προϊόν.

    Μια ζωή χωρίς καθόλου ζάχαρη ή πεντανόστιμα μπισκότα φαντάζει πολύ βαρετή… Αν προγραμματίσεις ποια μέρα θα καταναλώσεις μια γλυκιά λιχουδιά, έχεις λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγεις και περισσότερες να παραμείνεις αδύνατος για μια ζωή!

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θέτουμε όρια στην ψηφιακή ζωή των παιδιών

    7 κακές πρωινές συνήθειες που περιορίζουν την ενέργειά σας όλη την ημέρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ