Τα υποκατάστατα γεύματος είναι σκευάσματα, τα οποία όπως προδίδει και το όνομα τους, προορίζονται για να υποκαθιστούν κυρίως γεύματα ή σνακ.

Ουσιαστικά τα σκευάσματα αυτά περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια/ θερμίδες και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης και την απώλεια βάρους.

Ο σκοπός των υποκατάστατων γεύματος

Πιο αναλυτικά, σκοπός των υποκατάστατων γεύματος είναι να περιορίσουν την ενέργεια που πρόκειται να λάβει ο καταναλωτής ανά γεύμα, αλλά και από το σύνολο των γευμάτων του. Παραδείγματος χάρη, ένα πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει ένα ποτήρι φυσικό χυμό και ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί εξασφαλίζει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα ρόφημα – υποκατάστατο ή μία αντίστοιχη μπάρα δημητριακών.

Εάν σκεφτούμε αυτό να συμβαίνει σε ένα ή περισσότερα γεύματα/ σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας προκύπτει αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο και κατ’ επέκταση σταδιακά παρατηρείται μείωση του σωματικού βάρους, αναφέρει στο thehealthlab η Ηλιάνα Ευαγγέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος.

Τα υπέρ της διατροφικής παρέμβασης με υποκατάστατα γεύματος

Παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθεί ότι αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και θερμιδικό έλλειμμα μπορεί να προκύψει και μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Μάλιστα, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο και αυτό για πολλούς λόγους:

Αρχικά, αρκεί και μόνο να σκεφτούμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και κατά συνέπεια έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Δηλαδή, κάθε ο οργανισμός έχει διαφορετικά ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό βασικό μεταβολικό ρυθμό, διαφορετικό ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, διαφορετική καθημερινότητα και διαφορετικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Άρα, απαιτείται εξατομίκευση και προσαρμογή της συμβουλευτικής και πλάνου διατροφής σε όλα τα παραπάνω δεδομένα.

Επιπλέον, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η διάρκεια των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, οι λύσεις «μαγικά ραβδιά» και οι ακραίες λύσεις δεν εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς δεν αποτελούν συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν από τον διαιτώμενο.

Η πιο αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση είναι μία παρέμβαση που ο εκάστοτε διαιτώμενος μπορεί να υιοθετήσει ως τρόπο ζωής. Με αυτό το τρόπο μπορούν να διατηρηθούν οι διαιτητικές συνήθειες που έχουν οδηγήσει στην τροποποίηση του σωματικού βάρους, άρα και μπορεί να διατηρηθεί και η απώλεια του βάρους.

Στο πλαίσιο αυτό ας μην ξεχνάμε και τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης, η οποία δεν υπάρχει με τη χρήση υποκατάστατων γεύματος, και η οποία συμβάλλει τόσο στη διατήρηση του βάρους στόχου όσο και στην επιλογή ποιοτικών τροφών και την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επίσης, δυστυχώς πολλές φορές τα σκευάσματα αυτά προτείνονται από επαγγελματίες που δεν είναι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το βέλτιστο τόσο για τον στόχο σε επίπεδο σωματικού βάρους όσο και σε επίπεδο υγείας. Αν αποφασίσει κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο/α υποκατάστατο/α γεύματος καλό είναι να συμβουλευτεί κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ώστε να ενταχθεί ισορροπημένα στη διατροφή του και να ληφθούν υπόψιν όλα τα παραπάνω δεδομένα και χαρακτηριστικά.

Τέλος, πέραν της επίτευξης και διατήρησης του στόχου θα πρέπει να δίνεται σημασία και στην ασφάλεια των προϊόντων που πρόκειται να καταναλωθούν. Πολλές φορές υποκατάστατα γεύματος μπορεί να αναδεικνύουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους και να υποκρύπτουν συστατικά που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία.

Συμπερασματικά

Η χρήση υποκατάστατων γεύματος φαίνεται να μην εξασφαλίζει μακροχρόνια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Τα σκευάσματα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τη προϋπόθεση ότι θα ληφθεί γνώμη ενός ειδικού όσον αφορά το περιεχόμενο τους και εφόσον πρόκειται να ενταχθούν σε μία ισορροπημένη και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Γενικότερα, εάν κάποιος θέλει να στοχεύσει στη μείωση του σωματικού του βάρους, συνίσταται να συμβουλευτεί έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ώστε να εξασφαλίσει τα βέλτιστα αποτελέσματα μέσω διατροφικής εκπαίδευσης και ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D, μουρουνέλαιο και πρόληψη της COVID-19: Τι έδειξαν μεγάλες μελέτες

Σχολεία: Πενθήμερη καραντίνα για κρούσματα – Τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς