Το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε η γρίπη εν μέσω καλοκαιριού και η πιθανότητα συνύπαρξής της το φθινόπωρο με την COVID-19 προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, που έχει θέσει υπό παρακολούθηση το φαινόμενο.

Το ενδεχόμενο ενός πρώιμου κύματος δεν αποκλείεται και είναι πιθανό οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν νωρίτερα, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Υπό παρακολούθηση η γρίπη

Αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας για την COVID-19, ειδικά να μην φοράμε μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει έξαρση στα περιστατικά γρίπης το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το ίδιο διάστημα οι επιστήμονες διαβλέπουν έξαρση και στα περιστατικά της COVID-19 και δεν θα είναι εύκολο να διαγνωστεί ποιος πάσχει από το ένα ή από το άλλο νόσημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η σχολαστική τήρηση των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού έβγαλε από το “κάδρο” την εποχική γρίπη, από τις επιπλοκές της οποίας – να μην ξεχνάμε – έχουν χάσει τη ζωή τους ηλικιωμένοι και γενικά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η συνύπαρξη των δύο ιών στην κοινότητα – της γρίπης και του κορονοϊού – θα είναι πρόβλημα και πιθανά να προκαλέσου εκ νέου προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Τι γίνεται στο νότιο ημισφαίριο

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 174 κρούσματα γρίπης μέσα σε δύο μήνες (από 7 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου), τα 10 από τα οποία σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Τα παιδιά συμβάλλουν στην μεγαλύτερη μετάδοση της γρίπης, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη τώρα που ανοίγουν τα σχολεία.

Τα 172 κρούσματα είναι τύπου Α και δύο τύπου Β, με τα 25 από αυτά να ανήκουν στον υπότυπο της γρίπης Η3Ν2, ο οποίος προκαλεί ευκολότερα επιδημίες και αυτό το διάστημα επικρατεί στην Αυστραλία. Ένα κρούσμα ανήκει στη γρίπη A (Η1Ν1).

Οι 35 ασθενείς με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία και δύο εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι στη χώρα μας τείνει να επαναληφθεί η εικόνα που υπάρχει ήδη στο νότιο ημισφαίριο.

Φάρμακα και εμβόλια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, πέρυσι έκανε το αντιγριπικό εμβόλιο το 65,3% των Ελλήνων άνω των 65 ετών. Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν αισθητά υψηλότερη το 2020 (73,5%), αλλά πιο χαμηλή το 2019 (58,9%), το 2018 (51%) και το 2014 (48,9%).

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν έχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, κάτι ανάλογο ισχύει και για τα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης (μέση αποτελεσματικότητα 50%).

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση με τις παρασκευάστριες εταιρείες των αντιγριπικών εμβολίων, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Εθνική Τράπεζα για τις νέες επενδύσεις

1 στους 10 έχει κάνει την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19 – Έρχεται και επιδημία γρίπης;