Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες που συνοδεύουν τα υπνωτικά χάπια, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αποφασίσετε πως θα χρειαστείτε φαρμακευτική βοήθεια για να κοιμηθείτε το βράδυ.

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε κάποια συγκεκριμένη ώρα, τα υπνωτικά χάπια μπορεί να σας βοηθήσουν για να κοιμηθείτε, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή σας, όπως απώλεια εργασίας, διαζύγιο ή θάνατο στην οικογένεια που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει υπνωτικά χάπια για μια ή δύο εβδομάδες για να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε.

Τα υπνωτικά χάπια είναι μια προσωρινή λύση. Είναι μια γέφυρα που βοηθάει να σπάσει ένα μοτίβο και να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα ύπνου. Μπορούν επίσης να ληφθούν για να βοηθήσουν με την αϋπνία , το jet lag ή άλλο προσωρινό πρόβλημα που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, σύμφωνα με το Sleep Foundation των ΗΠΑ.

Υπάρχουν όμως κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε υπνωτικά χάπια:

1. Μπορείτε να δημιουργηθεί γρήγορα μια ανοχή

Όταν παίρνετε συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα σας εξοικειώνεται με το φάρμακο και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

2. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να σταματήσετε τη λήψη υπνωτικών χαπιών

Εάν παίρνετε συνέχεια και όχι πέραν των δύο εβδομάδων, μπορεί να εξαρτηθείτε από αυτά και όταν τα σταματήσετε, η αϋπνία σας μπορεί να επανέλθει χειρότερη από πριν.

Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για να μειώσει λίγο λίγο τη δόση, ώστε το σώμα σας σταδιακά να προσαρμόζεται στο να χρειάζεται όλο και λιγότερο το φάρμακο. Μπορεί πραγματικά να είναι τρομακτικό αν παίρνετε υπνωτικά χάπια για μήνες ή και χρόνια.

Όσοι σταματούν ξαφνικά να παίρνουν υπνωτικά χάπια, ενώ είχαν τα είχαν συνηθίσει για πολύ καιρό, αντιμετωπίζουν συμπτώματα στέρησης, όπως ανησυχία, άγχος, ρίγος και ναυτία.

Οι οδυνηρές παρενέργειες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν «φαύλο κύκλο» – πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στα υπνωτικά χάπια απλώς για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα στέρησης.

3. Δεν πρέπει να αναμειγνύετε υπνωτικά χάπια με άλλες ουσίες

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη δοσολογία και πρέπει να αποφεύγετε άλλα φάρμακα που σας προκαλούν υπνηλία τα βράδια όταν παίρνετε υπνωτικά χάπια. Αυτό περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά του άγχους που μπορεί να έχουν καταπραϋντική δράση.

Αυτό ισχύει και για το αλκοόλ. Δεν πρέπει να πίνετε, ενώ παίρνετε υπνωτικά χάπια. Ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων φαρμάκων που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της αναπνοής και ακόμη και θάνατο.

Εάν παίρνετε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία μιας ιατρικής πάθησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε υπνωτικά χάπια.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε βοηθήματα ύπνου εάν έχετε χρόνιες πνευμονικές παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν περαιτέρω την αναπνοή σας.

4. Θα νιώθετε υπνηλία

Σε γενικές γραμμές, τα υπνωτικά χάπια κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν υπνηλία, ζάλη και μία θολούρα, το επόμενο πρωί. Αυτά τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα εάν δεν αφήσετε ένα οκτάωρο παράθυρο ξεκούρασης για να κοιμηθείτε, μακριά από τις επιπτώσεις του φαρμάκου ή εάν καταλήξετε να πάρετε άλλη μία δόση στη μέση της νύχτας.

5. Κινδυνεύετε από ακανόνιστη συμπεριφορά

Από την υπνοβασία μέχρι την αμνησία, τα υπνωτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων από ακανόνιστη συμπεριφορά.

Το Ίδρυμα Ύπνου σημειώνει ότι οι πιο συχνές παραϋπνίες – ασυνήθιστες συμπεριφορές που βιώνουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται – περιλαμβάνουν υπνοβασία, ομιλία στον ύπνο, φαγητό στον ύπνο και οδήγηση στον ύπνο. Αυτές οι καταστάσεις είναι πιο συνηθισμένες καθώς αυξάνετε τη δόση σας, επομένως είναι σημαντικό να παίρνετε το φάρμακο ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ξυπνάτε δεν θα θυμάστε καν την συμπεριφορά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υπνωτικά χάπια καταπιέζουν τον εγκέφαλο, περιορίζοντας τη σκέψη και τη μνήμη σας. Είναι σαν να παίρνεις αναισθησία και να έχεις βγει από το χειρουργείο. Απλώς δεν γνωρίζετε την ενόχληση ή το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

6. Μπορεί να είστε επιρρεπείς σε πτώσεις

Οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν υπνωτικά χάπια κάθε βράδυ, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν και να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς όπως σπασμένο γοφό, εξογκώματα και μώλωπες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Contemporary Pharmacy Practice.

Αυτό είναι μια σημαντική ανησυχία για τους ηλικιωμένους που πρέπει να προσέχουν, αλλά και οι νέοι κινδυνεύουν να πέσουν στη μέση της νύχτας ή νωρίς το πρωί.

Όλοι είναι νυσταγμένοι στη μέση της νύχτας και αυτό ενισχύεται με τα υπνωτικά χάπια. Αν σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα, θα μπορούσατε να σκοντάψετε, να πέσετε και να τραυματιστείτε.

Διαβάστε επίσης:

COVID-19: «Ετοιμοπόλεμο» το ΕΣΥ – Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

Σούπες: Η θρεπτική αξία τους και οι θερμίδες που έχουν

Johnson & Johnson MedTech: Νέος Πρόεδρος και CEO ο Πάνος Πιτσιλλίδης