Κάποιο ισχυρό «δόντι» φαίνεται να έχει η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος δύο ισχυρών επιτροπών, στη μία εξ’ αυτών, αυτή για τα εμβόλια, πρόεδρος είναι η κα Μαρία Θεοδωρίδου. Την ίδια ώρα αργά τα αντανακλαστικά του ΣΦΕΕ.

Ανύπαρκτες απαντήσεις από τη Βάνα Παπαευαγγέλου

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες και παρά το ότι η επέλαση της επιδημίας κορονοϊού απασχολεί όλους μας, η ενημέρωση σχετικά με την πορεία της φαίνεται σαν να μην αφορά κανέναν.

1

Ακόμη κι αν καταγράφονται σχεδόν 100 θάνατοι ημερησίως και σχεδόν σε όλες τις οικογένειες υπάρχει ένα αναγνωρισμένο κρούσμα, η πλειοψηφία των πολιτών αδιαφορεί για το τι θα ανακοινώσουν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων της Πέμπτης και της Δευτέρας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη και μέσα στην ίδια την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που θεωρούν εντελώς άκυρη την ενημέρωση από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, διότι το μόνο που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι να κουνάει το δάχτυλο προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν.

Την ίδια στιγμή έχει αποδειχθεί ότι σε πάρα πολλές ερωτήσεις των λίγων δημοσιογράφων, που μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την ενημέρωση, δεν απαντά επί της ουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτησή της δίπλα στον κύριο Μαγιορκίνη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επιστήμονας, που αντικατέστησε στις ενημερώσεις τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα, αποδίδεται σε κάποια πολιτική σχέση.

Δεν αποκλείουν βεβαίως και το γεγονός να μην ήθελε κάποιος άλλος συνάδελφός της και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να εμφανίζεται για να ενημερώνει για την πορεία της επιδημίας.

Οι φωτιές που άναψε η κα Θεοδωρίδου

Το καυτό κύριο θέμα, που απασχόλησε σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την τρέχουσα εβδομάδα και είχε να κάνει με την πορεία της COVID-19, ήταν το κατά πόσο ο κορονοϊός SARS-CoV-2 τελικά δεν είναι και τόσο αθώος, όσο αναφορά στις μολύνσεις και στην ασθένεια που προκαλεί στα παιδιά.

Η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ότι πάνω από 100 παιδιά, που νόσησαν με κορoνοϊό, εμφάνισαν μια σπάνια νόσο, ένα δύσκολο σύνδρομο.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλοι γνωρίζαμε ότι ο κορονοϊός προκαλεί ελάχιστα έως και καθόλου συμπτώματα στις μικρές ηλικίες. Όμως η αναφορά της καθηγήτριας ότι το 1 στα περίπου 1500 παιδιά κατά την περίοδο της επιδημίας παρουσίασε αυτή την σπάνια ασθένεια, θορύβησε τους γονείς αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, βασιζόμενο στις εκτιμήσεις ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, επέμενε στο άνοιγμα των σχολείων με πρωτόκολλα, τα οποία εκθειάζει.

Μάθαμε ότι το γεγονός αυτό φυσικά και το γνώριζαν και στην κυβέρνηση, όμως δεν είχε αναφερθεί ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε έντονη ανησυχία. Ούτε καν λήφθηκε υπόψη στις καμπάνιες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι άλλο δεν μας λένε…

Αργά αντανακλαστικά από τον ΣΦΕΕ και τον πρόεδρό του

Με καθυστέρηση 40 και πλέον ημερών, η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας προχώρησε σε μία επιστολή, όπως μαθαίνουμε, προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. Στην επιστολή εκφράζει προβληματισμό σχετικά με κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά σε θέματα συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ευγενέστατα o πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημειώνει τις αντιδράσεις σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, όμως προκαλεί ερωτηματικά γιατί αυτή η αντίδραση από την πλευρά του Συνδέσμου γίνεται τώρα, ενώ η απόφαση εκδόθηκε τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου του 2021. Μάλλον δεν θέλει να «σπάσει αυγά» ο πρόεδρος για μια ακόμη φορά.

Υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Οι πολυεθνικές φαίνεται να είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση περιλαμβάνει σημεία, με τα οποία δε συμφωνεί εδώ και εβδομάδες. Όμως δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη αναφορά, όταν εκδόθηκε η απόφαση ή τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Μαθαίνουμε ότι η επιστολή δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο θέμα του συμψηφισμού του clawback αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα κύκλοι της αγοράς μας ανέφεραν ότι και αυτό το θέμα έχει να κάνει με την διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, ένα πεδίο για το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές, ότι προβληματίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα έχουν βάλει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.