ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα χάπια κατά του κορωνοϊού της MSD, κάτι για το οποίο η διευθύνουσα Agatha Jakoncic είναι ιδιαίτερα χαρούμενη. Παράλληλα τα τεστ της Βιοϊατρικής της οικογένειας Σπανού είναι στο στόχαστρο.
Η αδυναμία της Γκάγκα στις κάμερες
Λόγω της Αργίας των Θεοφανίων η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας από τη αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έγινε μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη.
Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι την ενημέρωση την ήθελε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γιατί δεν μπορεί να ξεκινούσε η χρόνια και να μη μας ευχηθεί νωρίς, αφού η προγραμματισμένη ενημέρωση είναι για τις 13/1, γρουσούζικος αριθμός.
Είχε, δε, προηγηθεί η εμφάνιση και ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στις 4/1 αλλά και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη στις 3/1.
Άρα και η αναπληρώτρια έπρεπε να βγει να πει κάτι.
Την ίδια ώρα λέγεται, βέβαια, πως και το Μαξίμου ήθελε την ενημέρωση, καθώς έτσι τυπικά θα είχαν βήμα οι δημοσιογράφοι για ερωτήσεις, σχετικά με τα νέα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας.
Εκείνο που μας κάνει να απορούμε, είναι γιατί δεν έγινε ενημέρωση παρουσία δημοσιογράφων την Τρίτη, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα στις 6 το απόγευμα. Αυτό θα είχε ένα νόημα, καθώς είχαμε και ρεκόρ κρουσμάτων.
Βέβαια αν γινότανε αυτό, η κα Γκάγκα δεν θα είχε λόγο να εμφανιστεί την επόμενη, αν και έβγαλε δυο ειδήσεις. Η μία ήταν για το ποσοστό της Όμικρον ως επικρατούσα παραλλαγή και η άλλη για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών.
Τι να πει κανείς. Μάλλον όλα πια μέσα στην κρίση γίνονται και για το θεαθήναι….
Χαμόγελα για την κομψή επικεφαλής της MSD
Έτοιμες προς διάθεση σε ασθενείς και στην Ελλάδα είναι χιλιάδες θεραπείες κατά της COVID-19 της εταιρείας MSD, δηλαδή ένα χαπάκι που δίνεται, όταν γίνεται η διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 5.700 θεραπείες molnupiravir – έτσι λέγεται η δραστική ουσία του φαρμάκου – βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αθήνα, από όπου θα διατεθούν βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
Το χάπι θα διατίθεται σε κάψουλες και θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες. Σημαντική είναι η χορήγησή του όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την διάγνωση της COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι θεραπείες θα αποσταλούν σε ένα, το πολύ δύο νοσοκομεία, ώστε να διατεθούν σε ασθενείς, αλλά επειδή δεν έχει δοθεί ακόμη το “πράσινο φως” από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα δοθεί στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Η θεραπεία, θυμίζουμε, έχει λάβει έγκριση από τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιτυχία του Θάνου Πλεύρη και δείχνει την πολύ καλή συνεργασία με τη διευθύνουσα σύμβουλο της MSD στην Ελλάδα, Agatha Jakoncic. Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι ιδιαίτερα γοητευτική και κρατιέται σε καλή φόρμα λόγω της καθημερινής γυμναστικής. Άσχετο αυτό με τον κορωνοϊό, αλλά αφού το ξέρουμε, το λέμε.
Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τόσο το αντιικό χάπι της Pfizer, όσο και αυτό της MSD, παραμένουν αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα ακριβά τεστ και το παράδειγμα της Βιοϊατρικής
Ο κακός χαμός έχει γίνει στην Ελλάδα σχετικά με τα ακριβά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και, μάλιστα, ακόμη και μετά τη μείωση της τιμής για τα μοριακά στα 47 ευρώ, δεν ήταν λίγα τα πολιτικά χείλη που φώναξαν – με καθυστέρηση – και έφεραν ως παράδειγμα την Κύπρο για τις χαμηλές τιμές των τεστ εκεί.
Στην όλη συζήτηση ακούστηκε και το όνομα της Βιοϊατρικής, που ανήκει στην οικογένεια Σπανού. Συγκεκριμένα κυκλοφόρησε ανάρτηση του ομίλου, κάτι σαν διαφήμιση, η οποία ανέφερε ότι για ένα PCR για κορωνοϊό στη Βιοϊατρική στην Κύπρο το κόστος είναι 25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 47 ευρώ και μέχρι προχθές ήταν 60 ευρώ.
Αναρωτιέται κανείς πώς σε ένα κράτος με υψηλότερο εισόδημα οι πολίτες πληρώνουν λιγότερο. Επίσης στην Ελλάδα θα μπορούσε κάποιος να βρει μοριακό έλεγχο και στα 40 ευρώ, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν γίνεται να είναι χαμηλή η τιμή, καθώς αυτό υπονομεύει την ποιότητα.
Τώρα αν αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται ο ίδιος όμιλος, δηλαδή η Βιοϊατρική, με τους ίδιους διεθνείς προμηθευτές αντιδραστηρίων, να έχει άλλη τιμή εδώ κι άλλη τιμή στην Κύπρο, δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής του ομίλου Ευάγγελος Σπανός ήταν από τους πρώτους Έλληνες, που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 τον Απρίλιο του 2020, μετά από νόσηση, η οποία αποδίδεται σε διασπορά του ιού κατά την περίφημη δεξίωση που είχε κάνει σε εστιατόριο της Κηφισιάς ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»