Στα μαχαίρια φαίνεται να έρχονται οι φαρμακευτικές με τον Σκυλακάκη λόγω των εμβολίων, ενώ στους ασθενείς αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος.

Εμβόλια που… τσούζουν

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν κι άλλα εμβόλια εκτός του κορωνοϊού. Η κυκλοφορία των εμβολίων αυτών φαίνεται ότι θα «τσούξει» κάπως τις φαρμακευτικές εταιρείες, που τα διανέμουν, όπως τις MSD, BIANEΞ, GSΚ. Κι αυτό γιατί πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει για την κάλυψη του πληθυσμού για εμβόλια (το ξαναλέμε, όλα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου, για τον HPV, τα παιδικά κτλ) 170 εκατ. ευρώ.
Όμως δεν φτάνουν.

Μάλιστα λέγεται ότι το αίτημα της διοικήτριας του Οργανισμού, της κας Θεανώς Καρποδίνη, προς το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν να διατεθούν 205 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έγινε δεκτό. Τι σημαίνει αυτό; Αν κυκλοφορήσουν στα φαρμακεία εμβόλια αξίας άνω των 170 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να τα πληρώσουν οι φαρμακευτικές. Ήδη φαίνεται πως αυτό το κόστος για τις εταιρείες θα είναι πάνω από 35 εκατ. ευρώ.

Αποχώρηση Κάτσου

Μετά από αρκετά χρόνια, για να μην πούμε δεκαετία και βάλε, ένα από τα πλέον αξιόλογα επιχειρηματικά μυαλά στον χώρο παραγωγής φαρμάκων, αποσύρεται από τα κοινά του κλάδου. Πρόκειται για τον κύριο Βασίλη Κάτσο, ο οποίος, μετά από αρκετές θητείες ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, δεν ήταν παρών στις τελευταίες εκλογές.

Δεν πρέπει, βεβαίως, να νομίζουμε ότι τα επιχειρηματικά του συμφέροντα βρέθηκαν εκτός νυμφώνος, καθώς, όπως μαθαίνουμε, ως μέλος του νέου Δ.Σ. της ΠΕΦ εξελέγη ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Innovis.

Και ποια είναι η Innovis; Είναι μία φαρμακευτική εταιρεία εμπορίας κατά βάση γενόσημων, αλλά και κάποιων άλλων φαρμάκων, η οποία ανήκει στην οικογένειά Κάτσου και στην οικογένεια Βασιλόπουλου. Στη μεν πρώτη οικογένεια ανήκε η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen, που εξαγοράστηκε από την εταιρεία BC Partners, στη δεύτερη ανήκε η φαρμακευτική εταιρεία Specifar, που είχε πωληθεί μεσούσης της κρίσης σε μία άλλη αμερικανική εταιρεία και τελικά μετά από αλλαγές βρέθηκε να είναι στον όμιλο της Teva.

Αλλαγές στην Ένωση Ασθενών

Μια και μιλάμε για αλλαγές σε διοικητικά συμβούλια, αξίζει και μία αναφορά στις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, όσον αφορά στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά κυρίως στον επικεφαλής αυτής, που είναι η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε, νέος πρόεδρος θα είναι ο κύριος Νίκος Δέδες, πρόεδρος του συλλόγου ασθενών Θετική Φωνή, αλλά και μέχρι σήμερα μέλος του ΔΣ της Ένωσης.

Άνθρωποι της αγοράς αλλά και από το πολιτικό πεδίο αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ο όποιος αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ασθενούς, που μπόρεσε και οργάνωσε στην Ελλάδα μία από τις πιο δυναμικές ενώσεις ασθενών. Μάλιστα έχει αποκτήσει τη συμπάθεια όλων των Υπουργών Υγείας, που έχουν προηγηθεί.

Ισχυρή προσωπικότητα και η απελθούσα πρόεδρος Κατερίνα Κουτσογιάννη, η οποία εργάστηκε έντονα για την ανάδειξη των θεμάτων των ασθενών στη χώρα μας και φυσικά στο να ακουστεί η φωνών των ασθενών. Πάγιο αίτημα η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χάραξη πολιτικής υγείας.

Δεν είναι η μόνη αλλαγή στην Ένωση Ασθενών, καθώς, ήδη, μετά την αποχώρηση του πρώην Γενικού Διευθυντή, για την ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης στην φαρμακευτική εταιρεία BMS, νέος γενικός ορίστηκε ο κ. Χρήστος Βαράκης, πρώην διοικητής στο ΕΛΠΙΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ, αλλά και διευθυντής στον τομέα Υγείας στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Τρέχει και δεν φτάνει ο Φιλίππου στον ΕΟΦ

Ξεκίνησε η διαδικασία της ανατιμολόγησης των φαρμάκων και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου έχει δουλειές με φούντες. Εντάξει, δεν είναι μόνος του σε ολόκληρο τον Οργανισμό, αλλά όσο να πεις, αυτός θα τρέχει.

Να αναφέρουμε ότι αυτή η ανατιμολόγηση δεν αναμένεται να είναι τόσο σέξι, όσο παλιότερες, καθώς θα γίνει με βάση το περσινό μοντέλο, χωρίς να έχουμε αυξήσεις τιμών, αλλά και καμιά ραγδαία μείωση.