Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των διασωστών σε τραγικά γεγονότα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικές.

Το θέμα αυτό φωτίζει εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίςο εκπόνησε και δημοσίευσε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, μελέτη για τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στις ψυχές των διασωστών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους.

Η μελέτη εστίασε στις ψυχολογικές επιπτώσεις των Σαμαρειτών του ΕΕΣ που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στα Τεμπη.

Σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναφέρει ότι “το πνεύμα καινοτομίας και εξωστρέφειας που καλλιεργεί και προάγει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αντανακλάται σ’ όλο το έμψυχο δυναμικό του, ιδιαίτερα στους εθελοντές, οι οποίοι είναι η καρδιά, η ψυχή, η κινητήριος δύναμη του Ε.Ε.Σ.

Απτό παράδειγμα, ο Εθελοντής Σαμαρείτης-Διασώστης και Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών, καθώς και αριστούχος απόφοιτος στο Τμήμα Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχολόγος Υγείας, Τζαν Μεμέτ Αλή, ο οποίος, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του, υλοποίησε και δημοσίευσε σε Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό επιστημονική μελέτη που καταπιάνεται με το βιωμένο πένθος αλλά και τον ψυχολογικό αντίκτυπο στις ψυχές των Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την 28η Φεβρουαρίου 2023″.

Ο Τζαν Μεμέτ Αλή έθεσε την εξαιρετική αυτή μελέτη στην διάθεση του Ε.Ε.Σ. με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2024 (10/10), με θέμα «Ψυχική Υγεία στο Χώρο Εργασίας».

Μεταξύ άλλων, ο Μεμέτ-Αλή αναφέρει ότι, κατά τη διαδικασία της έρευνας και διάσωσης σε μαζικά ατυχήματα, ένας από τους δυσκολότερους παράγοντες είναι αυτός της περισυλλογής ανθρώπινων υπολειμμάτων και πτωμάτων, διότι, παρουσιάζεται είτε έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω της μυρωδιάς και της εικόνας, είτε της αμοιβαίας προσωπικής εμπλοκής με τους νεκρούς. Επιπλέον, η ξαφνική ενημέρωση για μια μαζική απώλεια και κατ΄επέκταση κατάσταση πένθους – για παράδειγμα πτώση αεροπλάνου -, επιφέρει τρομερή ψυχολογική επιβάρυνση στα άτομα των συνεργείων διάσωσης.

Στη έρευνα, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι παρά τη πρωτόγνωρη κατάσταση περί σιδηροδρομικού δυστυχήματος δια γενικευμένης κατάστασης πένθους στην Ελλάδα, όλοι οι συμμετέχοντες Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αφενός αποδέχτηκαν άμεσα την όλη κατάσταση πένθους – εκ των οποίων μερικοί δεν βίωσαν κανένα στάδιο πένθους – , αφετέρου άπαντες θα συμμετείχαν εκ νέου σε παρόμοια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μαζικής απώλειας υγείας, παρά την ενδεχόμενη ύπαρξη φόβου και ανασφάλειας εξαιτίας της δυσμενής και ψυχολογικής επιφορτισμένης κατάστασης.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη εδώ:

doi.org/10.12681/edro.37056
ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edro/article/view/37056/29012

Διαβάστε επίσης:

Profile Centevo – Danske Bank: Νέα πολυετής συνεργασία στη διαχείριση κεφαλαίων

BMW: O CEO προειδοποιεί – «Μη ρεαλιστικό το σχέδιο πλήρους ηλεκτροκίνησης της ΕΕ»

Επιβεβαίωση mononews: «Κλείδωσε» και επίσημα η ανανέωση της θητείας Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ για επιπλέον πέντε χρόνια