Επιτυχημένη η ημερίδα της ΕΛΕΜΑ, στην οποία προεδρεύει ο κ. Χρήστος Μαρτάκος εν μέσω μια κρίσιμης περιόδου, όπου ο ΕΟΦ πεισματικά αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία. Τη Δευτέρα πρεμιέρα και για την ΕΚΑΠΥ, το στοίχημα του Άρη…

Οι προσπάθειες του Χρήστου

Με θετικό μάτι βλέπει η αγορά την προσπάθεια συσπείρωσης των στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών, που ασχολούνται με το λεγόμενο market access, δηλαδή με τη διαδικασία εισόδου νέων φαρμάκων – και όχι μόνο – στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί τομέα αιχμής, αλλά και… ανεργίας για τις φαρμακευτικές. Έτσι δημιουργήθηκε η Ελληνική Εταιρία Market Access (ΕΛΕΜΑ), στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Χρήστος Μαρτάκος από την εταιρεία Φαρμασέρβ Λίλλυ.

Την Τετάρτη 29/4 η ΕΛΕΜΑ πραγματοποίησε την πρώτη της ημερίδα, στην οποία διαπιστώθηκε η επιτυχία του εγχειρήματος, που είναι και ένα προσωπικό στοίχημα του προέδρου της.

Πάντως το κλίμα είχε και κάτι βαρύ. Ο τομέας του Market Access έχει βρεθεί στη δίνη των πιέσεων, που επιφέρει το υψηλό clawback, αλλά και η σχεδόν αδιάλλακτη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται θέσεις εργασίας. Πολλά άτομα, που βρέθηκαν στην ημερίδα, έχουν αλλάξει εργασιακό περιβάλλον ή δεν έχουν καθόλου δουλειά. Αυτές είναι οι συνέπειες της φαρμακευτικής πολιτικής εδώ και χρόνια…

Το στοίχημα του Άρη

Μιας και αναφερθήκαμε στο προσωπικό στοίχημα του κ. Μαρτάκου, να αναφέρουμε και ένα άλλο προσωπικό στοίχημα, αυτό του κ. Άρη Αποστόλου, προέδρου της ΕΚΑΠΥ. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος, η ΕΚΑΠΥ – φορέας του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνη για την προμήθεια φαρμάκων και υλικών για το ΕΣΥ – θα αναλάβει να προμηθεύει κεντρικά τα νοσοκομεία με φάρμακα. Αυτό θα αλλάξει άρδην το μέχρι σήμερα σκηνικό, όπου κάθε νοσοκομείο έπρεπε να παραγγέλνει και να τιμολογεί μόνο του τα φάρμακα, που έχει ανάγκη.

Η διαδικασία, που υπήρχε μέχρι σήμερα, ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και πολλές φορές δημιουργούσε προβλήματα στην προμήθεια με φάρμακα, ενώ και το Υπουργείο “έχανε τον μπούσουλα”, όσον αφορά στις δαπάνες.

Επίσης, επειδή αργούσαν πολύ οι εξοφλήσεις, δεν ήταν εύκολο να υπολογιστεί το clawback και δημιουργούνταν συνεχώς χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές.

Πλέον όλα αυτά επιδιώκει να τα κάνει η ΕΚΑΠΥ και να έχει έλεγχο. Μάλιστα έχει υποσχεθεί να εξοφλεί μέσα σε 3 μήνες και όχι σε 10-12, που ήταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, κάτι πολύ σημαντικό, θα έχει και στοιχεία. Πολύτιμα νούμερα, ώστε να ξέρει και το Υπουργείο την πραγματική εικόνα.

Για να δούμε. Θα τα καταφέρει ο κ. Αποστόλου να πετύχει σ’ αυτό το εγχείρημα; Δυσκολίες υπάρχουν ήδη με το “καλημέρα”, καθώς κάποια νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα…

Τα ανύπαρκτα στοιχεία

Αναφέραμε πιο πριν την ανάγκη να υπάρχουν στοιχεία για τις καταναλώσεις και αγορές φαρμάκων και γενικότερα υλικών για τα νοσοκομεία. Όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα των προμηθειών υγείας αναφέρουν, επίσης, πόσο πολύτιμα είναι αυτά, ώστε να βαδίζουν στις συναλλαγές τους με κάποια δεδομένα.

Σε μια περίοδο, όπου η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και που η ανάλυση και αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων (big data) έχει αναχθεί σε ολόκληρη επιστήμη, το να μην μπορεί να μηχανοργανωθεί το ΕΣΥ, είναι και παράλογο και δημιουργεί προβλήματα.

Οι φαρμακευτικές εδώ και χρόνια είναι «στα κάγκελα», επειδή δεν έχουν στοιχεία και απλά αποδέχονται όποια επιβάρυνση τους στέλνουν με ραβασάκια, είτε ο ΕΟΠΥΥ, είτε τα νοσοκομεία. Όμως εδώ υπάρχει σημαντικό θέμα.

Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός, όταν χρειάζεται νούμερα, πρέπει να ακολουθήσει μια τυπική διαδικασία, για να του τα στείλουν ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΦ. Από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει πώς, ακριβώς, συγκεντρώνονται και αναλύονται τα στοιχεία αυτά, αλλά ας μην αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία όσων δουλεύουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Πριν από μερικούς μήνες “αναστήθηκε” και λογικά θα έπρεπε να συνεδριάζει και η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Όμως δεν έχουμε δει κάτι. Και πώς να εργαστεί η εν λόγω Επιτροπή και τι να… παρακολουθήσει, από τη στιγμή που δεν έχει στα χέρια της δεδομένα;

Να μη μιλήσουμε, δε, για τον ΕΟΦ. Όχι μόνο παραδοσιακά δε δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για την κατανάλωση φαρμάκων, αλλά όπως έχουμε ξαναεπισημάνει, αρνείται ο κ. Δημήτρης Φιλίππου να δώσει εντολή να ανακοινωθούν!

Siemens από τα παλιά

Το «τσιμπήσαμε» από τα παλιά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σύμφωνα με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προχωρά η ένταξη προμήθειας και εγκατάστασης ενός μαγνητικού τομογράφου 3 Tesla (3T) στο Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρίας «SIEMENS», δαπάνης 2.300.000 ευρώ.

Ο εν λόγω μαγνητικός τομογράφος πρόκειται να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, που χρησιμοποιείται εδώ και 15 χρόνια στο εν λόγω Νοσοκομείο και ο οποίος παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.