ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με υπογραφή Δ. Φιλίππου αναρτήθηκαν τα πεπραγμένα 2021 του ΕΟΦ, ενώ στα κάγκελα είναι συνεχώς οι φαρμακευτικές εταιρείες, περιμένοντας την Θεανώ Καρποδίνη να τους δεχτεί, με τον Μπάμπη Καραθάνο να προσπαθεί να τις μαλακώσει.
Σπάνιος απολογισμός από τον Φιλίππου και τον ΕΟΦ
Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε από έναν φορέα δημόσιας υγείας την έκδοση ενός ετήσιου απολογισμού, όταν, μάλιστα, αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό είναι υποχρεωτικό. Τα εύσημα, λοιπόν, για ένα τέτοια εγχείρημα ανήκουν στον κ. Δημήτρη Φιλίππου, πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος υπογράφει τα πεπραγμένα του Οργανισμού για το 2021.
Θα πείτε, βέβαια, γιατί ενώ είναι 3 χρόνια στην προεδρεία του Οργανισμού, προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση για πρώτη φορά, αλλά ας πούμε έναν καλό λόγο, μιας και σπάνια μας δίνει αφορμή για κάτι τέτοιο.
Στις 52 σελίδες της έκδοσης των πεπραγμένων πολλά μπορεί αν δει κανείς, εκτός, βέβαια, από τον «αυτoεκθειασμό» του επικεφαλής του Οργανισμού. Διαπραγματεύσεις φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καλλυντικών, κτηνιατρικών και μια σειρά άλλα θέματα καταγράφονται, ενώ ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή κάποιων άλλων ζητημάτων, όπως οι παραγωγικές μονάδες, που επιβλέπει ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Οργανισμό, μέχρι 31/12/2021 υπήρχαν 129 μονάδες παραγωγής / συσκευασίας / ελέγχου / εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης ή κτηνιατρικής χρήσης, για τις οποίες Αρμόδια Αρχή είναι ο ΕΟΦ. Στην Ελλάδα βρίσκονται οι 118, ενώ έχουμε ακόμη στην Ινδία 4, άλλες 4 στην Κίνα, στη FYROM 1, στο Ομάν 1 και στη Σερβία 1.
Μας… γαργαλάει να μάθουμε ποιες εταιρείες βρίσκονται από πίσω ή συνεργάζονται με τις ξένες αυτές μονάδες.
Η ακατάδεκτη Θεανώ
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν για μία, ακόμη, φορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, σχετικά με την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και τα αναποτελεσματικά τεχνάσματα του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στον προσδιορισμό του clawback και στην κατανομή του.
Μετά, λοιπόν, από μια επιστολή, την οποία έστειλαν στην ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, κατηγορώντας ευθέως για αδιαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού του clawback, o Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας συνέταξε μία, ακόμη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, παρά τις προσπάθειες να συναντηθεί με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, αυτή αρνείται!
Κυρία Καρποδίνη, αυτό δεν είναι ούτε ευγενικό εκ μέρους σας, ούτε, φυσικά, λειτουργικό. Από τη μια ζητάτε εκατοντάδες εκατομμύρια από τις εταιρείες και από την άλλη αρνείστε να τις συναντήσετε, για να εξηγήσετε πώς αυτά προκύπτουν; Φταίμε να πούμε ότι μάλλον δε σας αρέσει αυτό το μέρος της δουλειάς σας; Διότι δουλειά σας είναι.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ «έσπασε» τον προϋπολογισμό του, δηλαδή τα ποσά που θα δίνει για αποζημιώσεις ακριβών και λοιπών φαρμάκων και αυτό φαίνεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο clawback.
Μπορεί, βέβαια, η κα Καρποδίνη να φαίνεται ακατάδεκτη, αλλά μάθαμε πως το Υπουργείο Υγείας θα συναντηθεί – σε υψηλό επίπεδο – με τις φαρμακευτικές, για να συζητήσει. Βέβαια αφού όλα έχουν ψηφιστεί, δεν ξέρουμε τι απομένει να κερδίσουν από τις συναντήσεις αυτές οι εταιρείες. Αλλά είναι ένα βήμα.
Ο Μπάμπης Καραθάνος σε ρόλο πυροσβέστη
Να γευματίσει ήρεμα στο εστιατόριο Κουκουβάγια πήγε ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Μπάμπης Καραθάνος – με μία όμορφη ξανθιά κυρία – κι έπεσε πάνω σε γεύμα δημοσιογράφων!
Όπως μας μεταφέρθηκε, του τέθηκαν σημαντικά ζητήματα (ατύπως βέβαια) από την παρέα των συναδέλφων, ειδικά όσον αφορά στα παράπονα των φαρμακευτικών.
Εκείνος προσπάθησε να χαλαρώσει το όλο ζήτημα και σημείωσε ότι κάποιες ατέλειες, που βγαίνουν κατά την πορεία εφαρμογής των νέων διατάξεων για τα φάρμακα και το clawback, θα διορθωθούν.
Μάλιστα σημείωσε πως θα μειωθεί και το «εκβιαστικό» αίτημα προς τις εταιρείες, που κάθονται στο τραπέζι για διαπραγμάτευση τιμών νέων φαρμάκων, να ξεκινούν τη διαπραγμάτευση ζητώντας τιμή έναρξης -60% από την τιμή που έχουν, με βάση την τιμολόγησή τους.
Αν θυμάστε, το θέμα το είχαμε αναδείξει στη στήλη πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα πόσο χαμηλότερα θα διαμορφωθεί το ποσοστό αυτό, δεν το ξέρουμε.
Έπεσαν οι μάσκες, μειώθηκαν τα κέρδη
Από τις πλέον ευνοημένες εταιρείες από το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ο όμιλος Πλαστικά Θράκης. Μάσκες, ρόμπες και άλλα βασικά προϊόντα ατομικής υγιεινής, ειδικά για τους υγειονομικούς, εξασφάλισαν τρελά κέρδη πέρυσι για τον όμιλο.
Φέτος, όμως, αυτό άλλαξε. Αρκεί να πούμε ότι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος απώλεσε 40 εκατ. ευρώ από την ραγδαία υποχώρηση της ζήτησης των εν λόγω προϊόντων…