ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η νηστεία έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κόστος για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την παράλειψη του πρωινού γεύματος.
Το πρωινό είναι ευρέως γνωστό ως «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», αλλά η επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την παράλειψη του πρωινού παραμένει ασαφής.
Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει βρει ότι η τακτική ημερήσια νηστεία – όπως ο περιορισμός των γευμάτων σε ένα στενό χρονικό διάστημα ή η «περιορισμένη σίτιση» – έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία και ο περιορισμός των θερμίδων συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η υπέρταση, η αθηροσκλήρωση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Αλλά μια νέα μελέτη σε ποντίκια δείχνει τώρα ότι η νηστεία έχει ένα πιθανό μειονέκτημα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρξε ταχεία μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων ανοσοκυττάρων σε ζώα που δεν έτρωγαν αμέσως μετά τον ύπνο.
«Υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη ότι η νηστεία είναι υγιεινή και υπάρχουν πράγματι άφθονα στοιχεία για τα οφέλη της νηστείας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Filip Swirski, Ph.D., διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών στο Icahn School of Medicine στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη μελέτη για το ανοσοποιητικό σύστημα.
“Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να υπάρχει ένα κόστος από τη νηστεία που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία”, προσθέτει.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ImmunityTrusted Source.
Πώς η νηστεία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα ποντίκια είναι νυκτόβια, που σημαίνει ότι είναι ανενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναζητούν τροφή τη νύχτα.
Οι ερευνητές συνέκριναν ποντίκια που μπορούσαν να φάνε όποτε ήθελαν με ποντίκια που δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή τις ώρες μετά την ενεργοποίησή τους.
Μετά από μόλις τέσσερις ώρες, οι επιστήμονες κατέγραψαν μείωση κατά 90% στον αριθμό των μονοκυττάρων – ένας τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού – στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικών που νήστευαν.
Ο μυελός των οστών παράγει μονοκύτταρα, τα οποία κανονικά περιπολούν στο σώμα για αναζήτηση παθογόνων. Τα κύτταρα παίζουν επίσης ρόλο στη φλεγμονή και την επισκευή των ιστών.
Σε περαιτέρω πειράματα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι σε περιόδους νηστείας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επέστρεφαν από την κυκλοφορία του αίματος στον μυελό των οστών.
Ωστόσο, τα μονοκύτταρα χύθηκαν πίσω στην κυκλοφορία του αίματος μετά την επανέναρξη της σίτισης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γνωστές ως μονοκυττάρωση.
«Η μελέτη δείχνει ότι, από τη μία πλευρά, η νηστεία μειώνει τον αριθμό των κυκλοφορούντων μονοκυττάρων, κάτι που θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς καλό, καθώς αυτά τα κύτταρα είναι σημαντικά συστατικά της φλεγμονής», λέει ο Δρ Swirski.
«Από την άλλη πλευρά, η επανεισαγωγή τροφής δημιουργεί ένα κύμα μονοκυττάρων που πλημμυρίζουν πίσω στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό», προσθέτει.
Καταπολέμηση της μόλυνσης
Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης πώς η νηστεία που ακολουθείται από το τάισμα επηρεάζει την ικανότητα των ποντικών να καταπολεμούν μια μόλυνση και πως επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μετά από μια 24ωρη νηστεία που ακολουθήθηκε από 4 ώρες σίτισης, μόλυναν τα ποντίκια με ένα βακτήριο που ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa, το οποίο είναι μια κοινή αιτία πνευμονίας στα νοσοκομεία.
Σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, τα ποντίκια που νήστευαν πέθαναν νωρίτερα και σε μεγαλύτερους αριθμούς, φαινομενικά ως αποτέλεσμα αυξημένης φλεγμονής στους πνεύμονές τους.
Ο Δρ Swirski εξηγεί ότι τα μονοκύτταρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, επομένως θα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ακριβώς πώς τα επηρεάζει η νηστεία.
Κόστος και οφέλη της νηστείας
«Έχουμε πολλά στοιχεία ότι υπάρχει όφελος από τη νηστεία», είπε ο Δρ Swirski στο Medical News Today.
Το κλειδί για την εξισορρόπηση του κόστους και των οφελών μπορεί να είναι πιο μετρημένες μορφές νηστείας και ελεγχόμενης επανατροφοδότησης, σε αντίθεση με την υπερκατανάλωση τροφών μετά τη νηστεία, πρόσθεσε.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν μελέτες όπως αυτή σε ποντίκια έχουν επιπτώσεις σε άτομα που παραλείπουν το πρωινό ή που νηστεύουν για να χάσουν βάρος.
Ωστόσο, ο Δρ Swirski επεσήμανε ότι ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η νηστεία μειώνει επίσης τα επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα στον άνθρωπο.
Περιορισμοί της μελέτης
Σε πολλά από τα πειράματα της νέας μελέτης, τα ποντίκια νήστευαν για 24 ώρες.
Αυτό μπορεί να μην αντανακλά αυτό που συμβαίνει σε ένα πρόγραμμα διατροφής των ανθρώπων που περιλαμβάνει νηστεία για πολύ μικρότερες περιόδους, είπε.
«Ο ανθρώπινος μεταβολισμός και η ανοσία δεν είναι πανομοιότυπες διεεργασίες με αυτές των ποντικών», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η μείωση των θερμίδων και η νηστεία μπορούν να βοηθήσουν».
Διαβάστε επίσης:
Απλές αλλαγές για να χάσετε κιλά
Πράσινο τσάι εναντίον τσάι matcha: Συγκρίνονται;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα