Όταν ο φωτορεπόρτερ Francesco Malavolta τράβηξε μια φωτογραφία με καρότσια παρατεταγμένα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Πολωνία στις 3 Μαρτίου, δεν συνειδητοποίησε ότι αυτό το στιγμιότυπο μπορεί να γίνει viral ως ισχυρό σύμβολο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

«Εργαζόμουν για να δείξω με την κάμερά μου την άφιξη πολλών προσφύγων στον σταθμό», είπε ο Μαλαβόλτα στο TODAY.

1

Στη φωτογραφία του Malavolta, επτά καρότσια διαφόρων μεγεθών είναι παρατεταγμένα σε μια πλατφόρμα τρένου στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Ουκρανίας και του Przemysl της Πολωνίας. Κάποια είχαν και προμήθειες για μητέρες και παιδιά.

Ο Μαλαβόλτα είπε ότι μίλησε με μια από τις μητέρες που άφησε ένα καρότσι στο σιδηροδρομικό σταθμό.

«Μίλησα με μία γυναίκα η οποία μου είπε ότι ήταν χαρούμενη γιατί άφησε το καρότσι της μαζί με μερικά ρούχα από αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία», είπε η Μαλαβόλτα.

Η δυνατή εικόνα διαδόθηκε γρήγορα στα social media.

«Μετά από όλα τα τρομερά πράγματα που έχουμε δει, αυτό μόλις με έκανε κομμάτια», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Ένας άλλος απάντησε, «Οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο καλοί…»

Ο Malavolta είπε ότι τα καρότσια έφεραν Πολωνές μητέρες και συλλόγοι προκειμένου να τα βρουν και να τα πάρουν γυναίκες που έφτασαν από την Ουκρανία μαζί με τα μωρά τους στα χέρια.

Ο Μαλαβόλτα είπε επίσης ότι αυτό που τον εντυπωσίασε στη σκηνή ήταν η απουσία κόσμου.

«Ενώ δύο μέτρα μακριά υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι, γύρω από τα καρότσια κανένας. Φαινόταν σουρεαλιστικό», είπε. «Σκέφτηκα και τις δύο πλευρές… Την αλληλεγγύη όσων έφεραν τα καρότσια και τις δραματικές ιστορίες μητέρων που φεύγουν από τον πόλεμο».

Ο Malavolta καταγράφει την προσφυγική κρίση γύρω από τα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας εδώ και 10 ημέρες.

«Υπάρχει έντονο αίσθημα αλληλεγγύης», είπε. «Πρέπει να υπάρχει πάντα και για όλους».

Διαβάστε επίσης: