Σε ουσιαστική εφαρμογή μπαίνουν πολλοί κόφτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, όμως τα αποτελέσματα θ’ αργήσουν.

Κόφτες σε συνταγές

Την αμάζευτη και καταχρηστική συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων προσπαθεί να περιορίσει το Υπουργείο Υγείας και για τον σκοπό αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια να εφαρμοστούν κόφτες.

1

Οι περιορισμοί αυτοί, οι οποίοι στοχεύουν σ’ αυτό που λέμε εξορθολογισμός στη συνταγογράφηση, δεν είναι κάτι νέο. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί, πολλά θεσμοθετούνται και από αυτά έως και τίποτα δεν εφαρμόζεται.

Με τον Άδωνι, όμως, Υπουργό, αυτό τείνει να αλλάξει. Είδαμε, λοιπόν, ότι πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση για την άμεση εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ του Μεσοσταθμικού Δείκτη Εξομάλυνσης στην εκτέλεση ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Πρόκειται για μια παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τη μείωση του clawback, η οποία προκύπτει λόγω των πολυάριθμων αιτημάτων για αποζημιώσεις.

Με την απόφαση εφαρμόζεται τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 29 Απριλίου, με την οποία καθορίζεται Μεσοσταθμικός Δείκτης Εξομάλυνσης, με στόχο τη θέσπιση μέτρων ελέγχου της αιτούμενης μη εκκαθαρισμένης δαπάνης υπηρεσιών υγείας. Ο δε ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε άμεσα τους παρόχους, οι οποίοι, ήδη, λογικά θα βλέπουν αλλαγές.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται σχεδόν τη ίδια στιγμή με την ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ για την οριστικοποίηση των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2023, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής. Ακόλουθη της τελευταίας είναι και η ανάρτηση των σημειωμάτων για το clawback της προηγούμενης χρονιάς.

Ακόμη δεν έχουμε δει αντιδράσεις, καθώς αφενός είναι Αύγουστος, αφετέρου είχαμε και την τεράστια αναμπουμπούλα με το νομοσχέδιο και τις διατάξεις για τους γιατρούς.

Από Σεπτέμβριο βλέπουμε.

Άμεσα τα φάρμακα στη θετική λίστα

Να το αναφέρουμε για μια, ακόμη, φορά, ο Γεωργιάδης είναι Υπουργός των γρήγορων αποφάσεων. Αυτό συμβαίνει και με τη θετική λίστα. Παλιότερα ένα φάρμακο έπαιρνε τιμή, περνούσε από διαπραγμάτευση και αξιολόγηση από HTA, αλλά στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων έκανε ακόμη και μήνες για να μπει.

Τώρα βλέπουμε πως με το που δίνονται τιμές, εγκρίνονται φάρμακα για ένταξη ή απένταξη από την αποζημίωση, σχεδόν αμέσως βγαίνει και η Υπουργική Απόφαση για το καθεστώς αποζημίωσης των φαρμάκων. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη.

Εξάλλου ο Υπουργός δεν έχει να χάσει και τίποτα. Το πολύ – πολύ να αυξηθεί το clawback λόγω της εισόδου κάποιου νέου ακριβού φαρμάκου. Τώρα γιατί παλιότερα αυτό αργούσε να γίνει, πολλά υποψιαζόμαστε…

Α, να αναφέρουμε και το εξής. Εκδόθηκε απόφαση από τον Υπουργό για νέο Δελτίο Τιμών, το οποία θα ισχύσει από τις 26/8 και στο οποίο περιλαμβάνονται νέες τιμές για τα φάρμακα μετά την επίδραση Διοικητικών Μεταβολών και την Αναπροσαρμογή (τις αυξήσεις, δηλαδή, σε ορισμένα φθηνά), με μοναδικό γνώμονα την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Άρση απαγόρευσης εξαγωγών χωρίς αντιδράσεις;

Στον περιορισμό του αριθμού των φαρμάκων, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, προχώρησε ο ΕΟΦ, όμως ακόμη αντιδράσεις από ΠΦΣ δεν είδαμε.

Πριν από μερικές μέρες ο Οργανισμός προχώρησε σε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για 105 φάρμακα, μετά από αξιολόγηση των δεδομένων για την επάρκειά τους στην αγορά. Όπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια ισχύος της εν λόγω απόφασης απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των φαρμάκων αυτόν.

Πριν από τρεις μήνες η αντίστοιχη λίστα περιείχε περί τα 20 επιπλέον σκευάσματα και είχε προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών ότι ήταν λίγα και ότι θα πρέπει να είναι περισσότερα. Τώρα που λιγόστεψαν κι άλλο, δεν ακούσαμε κάτι.

Στη λίστα με τα 105 φάρμακα, που δεν κυκλοφορούν σε επαρκείς ποσότητες στην ελληνική αγορά, είναι μορφές ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων διαχείρισης του διαβήτη, όπως το γνωστό σκεύασμα με τη σεμαγλουτίδη, αντιβιοτικά, ηπαρίνες (αντιθρομβωτικά), αντιϋπερτασικά, ορμονοθεραπείες, φάρμακα για το Πάρκινσον, εισπνεόμενα για το άσθμα και άλλα.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.