Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Η ευρωπαϊκή πόλη που προσφέρει δωρεάν φαγητό και κρασί σε τουρίστες

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κοπεγχάγη μπορούν πλέον να κερδίζουν δωρεάν φαγητό και δραστηριότητες συμμετέχοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον εργασίες, ανακοίνωσε το τουριστικό γραφείο της πόλης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «CopenPay», τα συμμετέχοντα αξιοθέατα θα προσφέρουν στους τουρίστες, ανταμοιβές όπως δωρεάν γεύματα, καφέδες, ποτήρια κρασί και ενοικιάσεις καγιάκ. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στον μετριασμό της «περιβαλλοντικής επιβάρυνσης» του τουρισμού, σύμφωνα με την Rikke Holm Petersen, επικεφαλής επικοινωνίας του τουριστικού γραφείου της Κοπεγχάγης.

«Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό -αν πετάτε σε άλλα μέρη ή ταξιδεύετε με αυτοκίνητο- ρυπαίνετε», εξήγησε στο BBC, η Petersen. «Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο βιώσιμα στον προορισμό τους».

Πράσινη μετάβαση

Η Petersen αναγνωρίζει ότι το σχέδιο είναι απλώς «ένα μικρό βήμα προς την πράσινη μετάβαση». Το σχέδιο βασίζεται σε ένα σύστημα «εμπιστοσύνης», που σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν υποχρεούνται γενικά να προσκομίζουν αποδείξεις για τις φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητές τους. Ωστόσο, ορισμένα αξιοθέατα μπορεί να ζητήσουν ως απόδειξη μια φωτογραφία του επισκέπτη που κάνει ποδήλατο ή ένα εισιτήριο δημόσιας συγκοινωνίας.

Παρά την απουσία κυβερνητικής αποζημίωσης, 24 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων μουσεία, μπαρ σε ταράτσες και φιλανθρωπικές οργανώσεις για καγιάκ, έχουν ήδη υπογράψει για το πιλοτικό σύστημα. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί απόδειξη της συλλογικής προσπάθειας των τοπικών επιχειρήσεων για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

Επέκταση προγράμματος

Πέρυσι, η Δανία κατέγραψε πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, το τουριστικό γραφείο της Κοπεγχάγης σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 338 εκατ. ευρώ στο 7μηνο

Μείωση 9,16% στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις υποδομές του Υπουργείου Ναυτιλίας

ΣτΕ: Ανέστειλε οικοδομική άδεια στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς, που είχε εκδοθεί με τον νέο ΝΟΚ