Η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ειδικά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, όπου θεωρείται αρχόμενη πανδημία.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 26.074 και είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε επιβάλλεται να πάμε στον γιατρό, αλλά και τι ισχύει για τις θεραπείες των συμπτωμάτων και για τα εμβόλια.

Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 33 κρούσματα σύμφωνα με το επίσημο εργαλείο διεθνούς καταγραφής – 32 κατά τον ΕΟΔΥ έως την περασμένη Πέμπτη – και η μεγάλη πλειοψηφία αφορά σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη και είτε έχουν αναρρώσει είτε αναρρώνουν σε γενικά καλή κατάσταση.

Η μετάδοση του ιού

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι τα ίδια σε όλους, κάτι που μπερδεύει τους ασθενείς, που συχνά δεν ξέρουν πότε πρέπει να πάνε στον γιατρό.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και την πλήρη επούλωση των πληγών, με άμεση επαφή με μολυσματικές δερματικές βλάβες ή μέσω του αναπνευστικού, από σταγονίδια εκπνοής ή και με άλλα σωματικά υγρά. Έτσι η διασπορά γίνεται με παρατεταμένη, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, με αγκαλιά, φιλί ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής.

Η μετάδοση είναι δυνατή με μολυσμένα αντικείμενα. Ο ιός έχει ανευρεθεί στο σπέρμα πασχόντων, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο ότι μεταδίδεται με αυτό.

Τελικά πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας έντονες κοκκινίλες, σπυράκια ή φλύκταινες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ και να ενημερώσετε ότι έχετε συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Aυτό επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Aν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
  • Aν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
  • Aν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τεστ που θα μπορούσε κάποιος να κάνεις στο σπίτι του για τη διάγνωση της νόσου, κάτι που σημαίνει πως όποιος έχει ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο για να εξεταστεί εργαστηριακά.

Φάρμακα και εμβόλια

Η αντιμετώπιση της νόσου αφορά κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, όσοι ασθενείς έχουν εξανθήματα στον πρωκτό ή στο ορθό και πονάνε πολύ, μπορούν να το αντιμετωπίσουν με παυσίπονα ή με θεραπείες που διευκολύνουν την αφόδευση, που μόνο ο γιατρός μπορεί να συστήσει.

Ασθενείς με πληγές στο στόμα, που δυσκολεύονται να καταπιούν, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του συμπτώματος αυτού. Κάποιοι άλλοι, που έχουν μεγάλες ανοιχτές αλλοιώσεις στο δέρμα, ενδέχεται να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη συνιστάται μόνο για χορήγηση σε άτομα που εκδηλώνουν πιο συστηματικά συμπτώματα ή εξανθήματα σε όλο το σώμα και ως εκ τούτου έχουν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές από την ευλογιά των πιθήκων.

Εκτός, όμως, από τα φάρμακα, τα εμβόλια μπορούν, επίσης, να έχουν θεραπευτική δράση, εκτός από προληπτική. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να εμβολιάζονται όλοι όσοι είναι θετικοί, τέσσερις ημέρες μετά τη διάγνωση.

Στο κομμάτι της πρόληψης, δύο είναι τα εμβόλια που μπορούν να βοηθήσουν και τα οποία είχαν αναπτυχθεί για την πρόληψη από την ευλογιά, που συνιστά διαφορετική ασθένεια.

Αυτό, που χρησιμοποιείται πιο συχνά στις ΗΠΑ, ονομάζεται Jynneos και αποτελείται από δύο δόσεις, οι οποίες γίνονται με διαφορά έναν μήνα. Πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων – εμβόλιο το οποίο, επίσης, παρασκευάστηκε για την πρόληψη από την ευλογιά.

Διαβάστε επίσης:

Ιός δυτικού Νείλου: 25 τα κρούσματα στη χώρα μας – 19 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές

Φαρμακείο διακοπών: Θωρακιστείτε απέναντι στην COVID-19, τις μωβ μέδουσες και τα κουνούπια