Τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για να διασαφηνιστεί εάν ο Βρετανός τουρίστας – το μέχρι πρότινος ύποπτο κρούσμα – πάσχει από ευλογιά των πιθήκων ή από κάτι άλλο, μας εξήγησε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Άννα Παπά.

Όπως διαπιστώθηκε, ο νεαρός άνδρας πάσχει τελικά από ανεμοβλογιά – το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox).

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Τι λέει η διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών στη Θεσσαλονίκη κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις και διέθετε ήδη το διαγνωστικό πρωτόκολλο για την ευλογιά των πιθήκων.

Όπως λέει στο Healthstories η κα Άννα Παπά: «Το διαγνωστικό πρωτόκολλο ήταν έτοιμο. Τα Κέντρα Αναφοράς, που ασχολούνται με την Ιολογία, προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαγνωστικές μεθόδους στη διάθεσή τους. Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται για τα πάντα. Υπάρχει ένα εργαστηριακό δίκτυο, το EVD – LabNet, το οποίο υποστηρίζει αναδυόμενα ιογενή νοσήματα».

Η κα Παπά εξηγεί ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια ξεχασμένη νόσος και περιγράφει τις ιδιότητες του συγκεκριμένου ιού, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

«Πολλές φορές είχαμε εισαγόμενα νοσήματα και σε άλλες χώρες, αλλά δεν ήταν τόση η επέκτασή τους, όπως συμβαίνει τώρα με την ευλογιά των πιθήκων, που έχει τέτοια επέκταση σε πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, απλά ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι DNA ιός και δεν μεταλλάσσεται τόσο συχνά, όπως συμβαίνει με τους RNA ιούς, για παράδειγμα τους ιούς της γρίπης και της COVID-19. Οι ιοί πάντα εξελίσσονται. Το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου ιού δεν έχει τόσο συχνές μεταλλάξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταλλάσσεται».

Έλεγξαν και για τυχόν συννοσηρότητα

Τα δείγματα από τα δερματικά εξανθήματα του 29χρονου ασθενή – που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» – εστάλησαν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών στη Θεσσαλονίκη εχθές, Κυριακή, και αμέσως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς του ιού, στην περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι πρόκειται για εκείνον της ευλογιάς των πιθήκων.

«Κάνουμε pcr ειδική για αυτόν τον ιό. Προσέχουμε πολύ και επαναλαμβάνουμε την εξέταση, ώστε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα. Αν έβγαινε θετικό το pcr test για ευλογιά των πιθήκων, θα έπρεπε να δούμε τι, ακριβώς, ιός είναι. Στη συνέχεια θα κάναμε τη λεγόμενη αλληλλούχιση νουκλεοτιδίων, για να βρούμε το ακριβές στέλεχος του ιού».

Οι ειδικοί στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ έλεγξαν τα δείγματα του ασθενούς και για άλλα εξανθηματικά, όπως ονομάζονται, νοσήματα.

«Είπαμε να ελέγξουμε τα δείγματα και για ανεμοβλογιά, γιατί στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθενών με συλλοιμώξεις, δηλαδή με δύο εξανθηματικά νοσήματα μαζί. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο 29χρονος δεν έχει τελικά ευλογιά των πιθήκων», αναφέρει η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλές κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της διασποράς του συγκεκριμένου ιού.

Να σημειωθεί πως οι πληροφορίες ότι και η Ελλάδα εξετάζει την πιθανότητα για καραντίνα 21 ημερών στα κρούσματα με ευλογιά των πιθήκων, όπως πρώτο ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει το Βέλγιο, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται.

Διαβάστε επίσης:

Επίσημη επιβεβαίωση – Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων έχει ο Βρετανός τουρίστας

Κρούσμα λέπρας εντοπίστηκε στην Ελλάδα – Νοσηλεύεται στο «Αττικόν»