Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια νέα ανησυχητική μελέτη.

Έρευνα που περιελάμβανε περισσότερους από 45.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της COVID-19 και της εμφάνισης σταθερά υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ εκείνων που δεν είχαν υψηλή πίεση στο παρελθόν.

Τα άτομα που μολύνθηκαν με COVID-19 και δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης ήταν πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν σταθερή υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνα που είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης. Ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης βρέθηκε να είναι υψηλότερος μεταξύ ασθενών με COVID-19 που ήταν άνω των 40 ετών, άνδρες ή είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που συνέκρινε αυτή την εξέλιξη και παράγοντες κινδύνου για επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ ασθενών με COVID-19 και γρίπης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension.

«Η COVID-19 είναι συνήθως πιο σοβαρός σε ασθενείς με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση», λέει ο καθηγητής Tim Duong, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Albert Einstein College of Medicine and Σύστημα Υγείας Montefiore στη Νέα Υόρκη. «Είναι άγνωστο εάν ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης ή να επιδεινώσει την προϋπάρχουσα υπέρταση ».

Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως ένδειξη ίση ή μεγαλύτερη από 130/80 mm Hg.

Η έρευνα εξέτασε 45.398 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022 και 13.864 ασθενείς με γρίπη χωρίς COVID-19, που νοσηλεύτηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Το 21% όσων νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και το 11% εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν με COVID-19 εμφάνισαν υπέρταση. Συγκριτικά, μόνο το 16% όσων νοσηλεύτηκαν με γρίπη και το 4% εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν με γρίπη παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν επίμονη υπέρταση σε σύγκριση με τους ομολόγους τους με γρίπη.

«Δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επηρεάζονται από την COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη, αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και υποδηλώνουν ότι πολλοί περισσότεροι ασθενείς πιθανότατα θα αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία», λέει ο καθηγητής Duong.

«Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τον έλεγχο των ασθενών σε κίνδυνο για υπέρταση μετά την ασθένεια CΟVID-19 για να επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία για επιπλοκές που σχετίζονται με την υπέρταση, όπως καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο».

Διαβάστε επίσης:

COVID-19: Ελληνική μελέτη αναδεικνύει το όφελος των αντιικών χαπιών

Τρισδιάστατη προσομοίωση στη θεραπεία παραμορφώσεων των άκρων

Μεταβολικό Σύνδρομο και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Πώς συνδέονται;