Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει στο θέμα των κλινικών μελετών με ευθύνη ΕΟΦ, ενώ στο μέτωπο των ελλείψεων φαρμάκων, ακόμη ψαχνόμαστε.

«Κόμπλα» στις κλινικές μελέτες από εξαφανισμένο Πρόεδρο

Οι πολλές υποχρεώσεις στον ΕΟΔΥ φαίνεται να έχουν απομακρύνει τον κ. Στυλιανό Ορφανό από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ. Η εν λόγω επιτροπή έχει ως ρόλο τη γνωμοδότηση σχετικά με την έγκριση κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Όμως όπως μάθαμε ο πρόεδρος της επιτροπής είναι εξαφανισμένος! Οι εταιρείες δεν μπορούν να τον βρουν και φυσικά υπάρχει ζήτημα με τα αιτήματα για μελέτες.

1

Να αναφέρουμε ότι τα μέλη που συστήνουν την επιτροπή σήμερα, διορίστηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιανουάριο και ότι έχουν κάνει μία μόνο συνεδρίαση πριν από ενάμιση μήνα.

Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο κ. Ορφανός μάλλον πήζει στον ΕΟΔΥ όπου κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Μάλλον πήζει και η αναπληρώτρια πρόεδρος της ίδιας επιτροπής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Το θέμα λοιπόν το κοινοποίησαν στον Υπουργό Υγείας οι φαρμακευτικές και σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφεραν πως ήδη είχαν στείλει επιστολή στα μέσα Μαρτίου στον κ. Ορφανό, ζητώντας συνάντηση με αντικείμενο τα σοβαρά και πιεστικά ζητήματα των καθυστερήσεων στη γνωμοδότηση των κλινικών δοκιμών και με στόχο την

άμεση επίλυση τους. Τονίζουν δε ότι το ζήτημα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επείγον, καθώς με την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κλινικές δοκιμές προκύπτουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών.

Καλά κρατούν οι ελλείψεις ή μήπως όχι;

Διαβεβαιώσεις ότι η πλατφόρμα καταγραφής των ελλείψεων την οποία σύστησε το Υπουργείο Υγείας, λειτουργεί μια χαρά, έδινε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από μερικές εβδομάδες, όμως τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι ακριβώς έτσι.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα στοιχεία που συλλέγονται για την ώρα δεν είναι αξιοποιήσιμα και μάλλον αυτό αποδίδεται στους χονδρεμπόρους φαρμάκου που θα πρέπει να δηλώνουν τι διακινούν και τι αποθέματα έχουν. Και μιλάμε για εταιρείες που δε λειτουργούν μόνο ως φαρμακαποθήκες,  αλλά που μπορεί να έχουν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, όπως παραγωγή ή συσκευασία φαρμάκων.

Για να πιέσει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας, έβγαλε μια Υπουργική Απόφαση όπου απειλεί με υψηλά πρόστιμα μέχρι και 250 χιλιάρικα αλλά και με αναστολή λειτουργίας μέχρι και ένα χρόνο, εκείνες τις εταιρείες που είτε δε δίνουν στοιχεία είτε δηλώνουν ψεύτικα.

Για να δούμε τώρα μετά και αυτές τις απειλές αν θα συνετιστούν όσοι μέχρι τώρα δεν το έκαναν.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι μπορεί ο ΕΟΦ να μην αναφέρει τόσες πολλές ελλείψεις φαρμάκων όσες καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, όμως επισήμως στις λίστες του υπάρχει μεγάλη αύξηση. Μάλιστα από περίπου 150 φάρμακα σε έλλειψη τον Ιανουάριο, φτάσαμε στα περίπου 250 τον Μάρτιο.

Από Σεπτέμβρη οι ιδιώτες ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ

Παρά τις οποίες αντιδράσεις από εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει την ανάληψη ελέγχω για τις δαπάνες που αποζημιώνει ο οργανισμός, από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Για το σκοπό αυτό, η διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη προχώρησε σε απόφαση η ο οποία αναφέρει ότι συστήνεται «στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ομάδα εργασίας με αντικείμενα τον προσδιορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών υλοποίησης του άρθρου 34 του ν. 5086/2024 περί κλινικού, διοικητικού ελέγχου και εκκαθάρισης δαπανών υγείας σε πραγματικό χρόνο και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών, γενικών και ειδικών όρων για την υλοποίηση του έργου παροχής υπηρεσιών κλινικού και διοικητικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και εκκαθάρισης παρόχων και παροχών υγείας από ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς».

Συντονιστής της Ομάδας εργασίας ορίζεται ο Γούλας Σπυρίδων, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μετά από αυτό λογικά θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τους υποψήφιους που θα θέλουν να εμπλακούν στους ελέγχους. Όλο αυτό φαίνεται να ολοκληρώνεται μέσα στο Φθινόπωρο, όποτε και θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες ελεγκτές.

ΕΟΠΥΥ και φάρμακα κατ’ οίκον

Διαθέσιμη για τους ασθενείς είναι πλέον η υπηρεσία αποστολής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα εν λόγω φάρμακα έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αφορούν στην παρούσα φάση τους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Μάλιστα χθες 28/3 ο ΕΟΠΥΥ ανάρτησε και τη σχετική ανακοίνωση για το πως θα μπορούν να μπουν στη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς.

Βέβαια να αναφέρουμε ότι οι γκρίνιες από φαρμακαποθηκάριους και φαρμακοποιούς για τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία και την προτίμηση εταιρειών κούριερ, εξακολουθεί να υπάρχει.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική κάνναβη: Οι θεραπευτικές ενδείξεις της για τον χρόνιο πόνο αντικείμενο ημερίδας

Οι 11 αλλαγές που θα δείτε στο σώμα, εάν σταματήσετε τη ζάχαρη

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας