• HealthStories.gr

    Οι αναμονές στο φάρμακο, τα νέα επενδυτικά πλάνα και μια… Κουκουβάγια


    “Παλεύουν” οι φαρμακευτικές για την “εύνοια” του Άδωνι.

    Η επιτυχία του 1st Summit του SFEE μεταφέρθηκε στο εστιατόριο Κουκουβάγια, όπου γευμάτισαν τα μεγαλοστελέχη των πολυεθνικών.

    Ο ανασχηματισμός που δεν έγινε

    Πολλά ακούγονταν για αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα.

    Το γεγονός αυτό προβληματίζει πολλά στελέχη εποπτευόμενων Οργανισμών, που συμπεραίνουν ότι, εφόσον δεν άλλαξε η κεφαλή, θα αλλάξουν πρόσωπα σε χαμηλότερες βαθμίδες. Η αρχή έγινε από τον ΟΔΙΠΥ και λογικά έπεται συνέχεια.

    Mέσα στις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί. Πιθανότατα θα καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ταχύτητες για μεταρρυθμίσεις.

    Η επιτυχία του ΣΦΕΕ

    Ιδιαίτερα επιτυχημένο κρίνεται το πρώτο συνέδριο του ΣΦΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής, απ’ όπου πέρασε σύσσωμη η αγορά φαρμάκου και ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν ότι κακώς είχε αργήσει ο Σύνδεσμος τόσα χρόνια να πραγματοποιήσει μια τέτοια εκδήλωση.

    Πολλά τα πηγαδάκια και πολλές οι κουβέντες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, ήταν σχετικά βιαστικός και δεν συναναστράφηκε πολύ κόσμο από τις φαρμακευτικές. Ελπίζουν, δε, όλοι να γίνει σύντομα και αυτό το πολυπόθητο ραντεβού με τα μέλη των ΣΦΕΕ-PIF-ΠΕΦ. Και πλέον υπάρχει και άλλο ένα σημαντικό θέμα στην ατζέντα, που αναδείχτηκε στο συνέδριο: το μνημόνιο συνεργασίας φαρμακευτικών – Πολιτείας.

    Να δούμε πότε θα γίνει…

    Πέριξ του συνεδρίου

    Πέρα από τη βασική αίθουσα, που διεξάγονταν οι συζητήσεις του συνεδρίου, εντοπίστηκαν ενδιαφέρουσες συντροφιές εντός και εκτός Μεγάρου.

    Στον χώρο του καφέ υπήρξαν παρέες από φαρμακευτικές ανάλογες του κάδου τους. Είδαμε τον κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο να συζητά σε φάση «ομάδα εργασίας» με στελέχη από πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και λίγα μέτρα μακριά μια άλλη συντροφιά με Έλληνες βιομήχανους, που επίσης μιλούσαν. Πάντως μια χαρά ευχάριστο κλίμα υπήρχε σε όλους.

    Α, κάπου εκεί γύρω εμφανίστηκε μέσα στα χαμόγελα και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος είχε και μακρά συζήτηση με την νέα γενική διευθύντρια της νεοσύστατης φαρμακευτικής εταιρείας Daiichi Sankyo, Θωμαΐδα Κωνσταντοπούλου. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί παλιότερα στο Υπουργείο και έκτοτε τους συνδέει φιλία.

    Παράλληλα με ΣΕΒ

    Την ώρα του συνεδρίου του ΣΦΕΕ διεξαγόταν και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΕΒ – υποψήφια και η Δρ. Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ.

    Μάθαμε ότι ενώ κάποιοι επιχειρηματίες από τον χώρο του φαρμάκου βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής για τον ΣΕΒ, δεν έκαναν τον κόπο να κατέβουν δυο σκάλες, για να βρεθούν έστω και για λίγο στον ΣΦΕΕ. Θα είχαν τους λόγους τους προφανώς.

    Πάντως ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος «σάρωσε» στην εκλογική διαδικασία του ΣΕΒ, πέρασε από το συνέδριο. Παρόλο που εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι μέλος του Συνδέσμου, διατηρεί άριστες σχέσεις.

    Τα ραντεβού στην Κουκουβάγια

    Όπως αναφέραμε, οι συζητήσεις για το φάρμακο βγήκαν και εκτός Μεγάρου. Την τιμητική του είχε το εστιατόριο Κουκουβάγια, όπου πολλά στελέχη φαρμακευτικών κατευθύνθηκαν κατά το lunch break (λογικό να φάνε αλλού οι άνθρωποι. Πώς να χορτάσουν από τον περιορισμένο μπουφέ του συνεδρίου).

    Εκεί τα μεγαλύτερα τραπέζια κατέλαβαν στελέχη από δύο κορυφαίες φαρμακευτικές, τη Roche και τη Novartis. Δεν κρυφακούσαμε, αλλά λογικά το clawback απασχόλησε τις συζητήσεις. Και πώς αλλιώς, όταν ακόμη περιμένουν να δουν τι τους έχει χρεώσει το Υπουργείο Υγείας για το 2023.

    Αρκετά εκατομμύρια για το επενδυτικό clawback

    Σας το γράψαμε και πριν από μερικές εβδομάδες, τέλος Μάϊου έληξε η περίοδος, όπου πολλές ελληνικές και ξένες εταιρείες φαρμάκου είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν επενδυτικά σχέδια, για να τα συμψηφίσουν με το clawback, το οποίο τους “φοράει” κάθε χρόνο ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Μάθαμε, λοιπόν, ότι τα αιτήματα, τα οποία έφτασαν στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ξεπέρασαν σε αξία τα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό, βεβαίως, το οποίο θα διατεθεί, είναι μόνο 150 εκατ. ευρώ και αυτό προέρχεται από το RRF και αφορά σε επενδύσεις, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

    Κάτι λεγόταν από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, μήπως βρεθούν και επιπλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος από τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν.

    *Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακτινολόγος μπήκε μαζί στον αξονικό με εγκαταλελειμμένο βρέφος, όπως θα έκανε η μητέρα του

    Άνοιξαν οι Ιαματικές Πηγές της ΕΤΑΔ σε Αιδηψό, Υπάτη και Καϊάφα

    Mini-IVF: Έμφαση στην ποιότητα των ωαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ