Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Οι 7 προτάσεις των οδοντιάτρων για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Επτά προτάσεις καταθέτει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, μετά και το άρθρο 65 για την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, όταν υπάρχει ανάγκη.

Όπως αναφέρει η ΕΟΟ, “το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις χρόνιες παθογένειές του να απειλούν άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Η ανικανότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ. σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στις ακριτικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, είναι απαράδεκτη. Τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λειτουργούν με υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ η υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται, οδηγώντας το σύστημα σε οικονομικό αδιέξοδο”.

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι “οι εξευτελιστικοί μισθοί των ιατρών, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό τους, συντελούν στην επιδείνωση της κατάστασης. Οι διαρκώς άγονες προκηρύξεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές : το Ε.Σ.Υ. με τις αμοιβές και το υποβαθμισμένο επίπεδο επαγγελματικών παροχών που προφέρει, ΔΕΝ είναι εδώ και χρόνια «ελκυστικό» για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αυτονόητα επιλέγουν την μετανάστευση στο εξωτερικό. Το πρόβλημα δε λύνεται σε καμία περίπτωση με τη δυνατότητα των ιατρών και οδοντιάτρων του δημοσίου, να ασκούν παράλληλα με το δημόσιο λειτούργημά τους και ιδιωτικό επάγγελμα, αντιθέτως, θέτει σε δεύτερη μοίρα την -όποια δωρεάν- παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες έχει απομείνει.

Οι προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας:

1. Δημιουργία αποτελεσματικού οργανογράμματος.

Απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός που θα οδηγήσει σε μια αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του ΕΣΥ, βασισμένος σε διαφάνεια και αξιοκρατία.

2. Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Καμία άλλη αναβολή δεν είναι αποδεκτή. Οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με μόνιμες συμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέπεια στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

3. Νέο μισθολόγιο για τους ιατρούς/οδοντιάτρους.

Το αναχρονιστικό ενιαίο μισθολόγιο που δεν ανταμείβει την ποιοτική και υπεύθυνη εργασία των ιατρών πρέπει να καταργηθεί. Η θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, που θα προσεγγίζει τα επίπεδα της Ευρώπης, είναι αναγκαία και απαραίτητη για τη στελέχωση του ΕΣΥ, ώστε να παρακινηθούν οι Έλληνες ιατροί και οδοντίατροι του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

4. Θέσπιση κινήτρων για τους εργαζόμενους σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η προσέλκυση και διατήρηση ιατρών και οδοντιάτρων στις ακριτικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές απαιτεί την άμεση θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων:

α. Αυξημένοι μισθοί κατά 50%
β. Διασφάλιση της διαμονής τους σε κατοικίες ανάλογες με τις ανάγκες τους. (Στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση)
γ. Υποχρεωτική η παραμονή των προσληφθέντων, για μία πενταετία τουλάχιστον, χωρίς την δυνατότητα αποσπάσεων
δ. Διασφάλιση της φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία για τα μέλη της οικογένειάς τους.

5. Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού.

Οι δημόσιες δομές υγείας πρέπει να εξοπλιστούν με σύγχρονη τεχνολογία, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους ασθενείς.

6. Εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης.

Τα συστήματα αξιολόγησης είναι απαραίτητα για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών. Η φωνή των πολιτών πρέπει να ακουστεί και να ληφθεί υπόψη.

7. Άμεση ανάκληση του Νόμου που επιτρέπει την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος στους ιατρούς/οδοντιάτρους του δημοσίου τομέα.

Εκτός των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτόματα δημιουργεί η εν λόγω διάταξη, αποτελεί πρωτοφανή στρέβλωση της εξαγγελίας περί στήριξης του Ε.Σ.Υ., καθώς οδηγεί σε υπερεργασία το προσωπικό με προφανή την πορεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης του δημόσιου υγειονομικού φορέα.

“Η υγεία των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ. αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αγνοεί την πραγματικότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της, προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η επίταξη δεν είναι συνώνυμη της μεταρρύθμισης”, καταλήγει η ΕΟΟ.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματικές παθήσεις και καλοκαίρι: Χρηστικές συμβουλές

Τα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν μερίδιο ρεκόρ 11% στην Ευρώπη πριν από τους δασμούς

Μπήτρος: Συμφωνία εξυγίανσης με τους διαχειριστές δανείων για δύο θυγατρικές