Ορισμένες τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα μαλλιά και τα διατηρούν υγιή, γερά και λαμπερά.

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουν την υγιή όψη τους τα μαλλιά μόνο από τη διατροφή, οι επιστήμονες λένε τώρα ότι ορισμένες τροφές κάνουν καλό στα μαλλιά και ειδικά στην ανάπτυξη, τη λάμψη και την αντοχή τους.

«Όπως ακριβώς η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, έτσι συμβάλλει στο πόσο λαμπερά μπορεί να είναι τα μαλλιά σας», λέει η Keri Glassman, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο health.usnews.com.

Οι άνθρωποι έχουν συνήθως περισσότερες από 100.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής τους. Αλλά κατά μέσο όρο, χάνετε 50 έως 100 τρίχες την ημέρα ως μέρος του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης και απώλειας μαλλιών, λέει η Glassman.

Τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανάπτυξη των μαλλιών:

  • Σίδερος.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Πρωτεΐνη.
  • Πυρίτιο.
  • Βιταμίνες Α, Β6 (βιοτίνη), Β7, Β12, C και D.
  • Ψευδάργυρος .

Αν και η κληρονομικότητα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών σας, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιο σε πιο συχνή βάση για να ενισχύσουν τα μαλλιά σας.

Οι 10 καλύτερες τροφές για τα μαλλιά

1. Μπανάνες

Αυτό το φρούτο έχει ορυκτό πυρίτιο, το οποίο μπορεί να προάγει πιο πυκνά και ανθεκτικά μαλλιά.

2. Φασόλια

Τα φασόλια έχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι καλά για τα μαλλιά σας, όπως οι φακές και τα μπιζέλια.

Τα φασόλια περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών, και σίδηρο. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Dermatology το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, μια μορφή απώλειας μαλλιών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology Practical & Conceptual λέει ότι η έλλειψη σιδήρου – που είναι μια κοινή αιτία αναιμίας – είναι μια «γνωστή αιτία τριχόπτωσης».

3. Σκούρα πράσινα λαχανικά

Το μπρόκολο , το σπανάκι και το ελβετικό σέσκουλο περιέχουν σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για τα μαλλιά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και του φυλλικού οξέος. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των μαλλιών σας από την οξειδωτική βλάβη. Παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών μαλλιών.

4. Αυγά

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των μαλλιών και τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απώλειας μαλλιών.
Τα αυγά περιέχουν επίσης βιοτίνη, μια θρεπτική ουσία που παίζει ρόλο στην παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών μαλλιών.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη περιλαμβάνουν:

  • Αμύγδαλα.
  • Αβοκάντο.
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά.
  • Φιστίκια.
  • Πίτουρο σιταριού.

5. Λαχανικά και φρούτα

Εκτός από τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα λαχανικά γενικά περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που είναι καλές για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το ίδιο ισχύει για μια μεγάλη ποικιλία φρούτων.

Ειδικά τα εσπεριδοειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία μπορεί να υποστηρίξει το σχηματισμό κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών μαλλιών.

Υπάρχουν πολλά εσπεριδοειδή για να διαλέξετε, όπως:

  • Κλημεντίνες.
  • Πορτοκάλια.
  • λεμόνια.
  • Limes.

6. Άπαχο κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Το άπαχο κόκκινο κρέας είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου. Ο ψευδάργυρος είναι αντιοξειδωτικό. προστατεύει το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες που μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας. Η λήψη αρκετού σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία σχετίζεται με την τριχόπτωση.

7. Στρείδια

Τα στρείδια είναι από τις καλύτερες τροφές για τα μαλλιά καθώς είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και πρωτεΐνης. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ανδρογόνων από το σώμα σας, ορμονών που, σε χαμηλά επίπεδα, σχετίζονται με την τριχόπτωση. Άτομα με χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων μπορεί επίσης να ταλαιπωρούνται από πιτυρίδα.

Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

  • Καβούρια.
  • Μύδια.
  • Συκώτι.
  • Φύτρο σιταριού.

8. Κολοκύθα

Η κολοκύθα περιέχει υγιεινές ποσότητες βήτα καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, έναν θρεπτικό παράγοντα για τα μαλλιά και το δέρμα σας. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τα θάμπωμα των μαλλιών και το ξηρό δέρμα, που είναι η κύρια αιτία της πιτυρίδας.

9. Σολομός

Έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι χρήσιμα και για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής γύρω από τους θύλακες των τριχών, κάτι που είναι χρήσιμο για τη διατήρηση αυτών των τριχοθυλακίων υγιή και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Άλλες καλές πηγές ωμέγα-3:

  • Λιναρόσποροι.
  • Σπόροι κάνναβης.
  • Ρέγγα.
  • Σκουμπρί.
  • Σαρδέλες.
  • Καρύδια.

10. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι, όπως η κολοκύθα, γεμάτες με βήτα καροτίνη.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη περιλαμβάνουν:

  • Βερίκοκα.
  • Σπαράγγι.
  • Κολοκύθα.
  • Πεπονάκι.
  • Καρότα.
  • Λάχανο.
  • Μαρούλι.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Κ – Θα τη βρείτε σε 9 τροφές

Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές