Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας, παιδοκαρδιοχειρουργός δρ Γιώργος Σαρρής, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση διερεύνηση, από την Πολιτεία, της καταγγελθείσας εξαιρετικά υψηλής παιδοκαρδιοχειρουργικής θνητότητας, σε ελληνικό νοσοκομείο, με αφορμή και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τo Βήμα» για την «υπόθεση Bristol».

Επίσης, σημαντική είναι η εισήγηση του κ. Σαρρή προς την Πολιτεία για την προστασία της ζωής των καρδιοπαθών παιδιών και στην Ελλάδα, η “θέσπιση ανεξάρτητης υποχρεωτικής αξιολόγησης και δηµοσιοποίησης των χειρουργικών αποτελεσµάτων όλων των παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών”, όπως ήδη ο ίδιος εφαρμόζει, κάτι, που, συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

Στο μεταξύ, ο γιατρός που καταγγέλθηκε από γονείς για 15 αδικαιολόγητους θανάτους παιδιών ήδη από τον περασμένο Απρίλιο συνεχίζει να χειρουργεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας ανενόχλητος και ενώ έχουν ενημερωθεί τόσο το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί, από αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η σχετική καταγγελία!

Μεγάλος ο αριθμός θανάτων

Ο τόσο μεγάλος αριθμός των 15 θανάτων παιδιών, από τα περίπου 70 που φέρεται να χειρούργησε σ’ ένα χρόνο, μετά από τέτοιες εγχειρήσεις, δεν δικαιολογείται ιατρικά πουθενά στον κόσμο, καθώς η αποδεκτή θνητότητα για παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ευρώπη είναι 2-4%. Η θνητότητα που καταγγέλλουν γονείς από Θεσσαλονίκη, μέσω και του Συλλόγου τους, ξεπερνά το 20%! Δηλαδή είναι αυξημένη κατά περισσότερο από 500%!

Ο δρ Γιώργος Σαρρής ειδικότερα αναφέρει για το θέμα:

«Η επίσηµη χωρίς χρονοτριβή διερεύνηση από την πολιτεία της καταγγελθείσας εξαιρετικά υψηλής παιδοκαρδιοχειρουργικής θνητότητας σε ελληνικό νοσοκοµείο είναι επιβεβληµένη. Η οµάδα µου έχει εφαρµόσει εθελοντικά εδώ και 20 χρόνια, σε όλα τα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στα οποία έχουµε δραστηριοποιηθεί, την τακτική αξιολόγηση και πιστοποίηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών µας αποτελεσµάτων από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

Είναι καιρός πλέον, για την προστασία της ζωής των καρδιοπαθών παιδιών, και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των γονέων στην ποιοτική και επιστημονικά ελεγμένη Ελληνική παιδοκαρδιοχειρουργική, να υιοθετηθεί η πάγια εισήγησή µου προς την Πολιτεία, η οποία αποτελεί και διαχρονικό αίτημα των Ʃυλλόγων Καρδιοπαθών Παιδιών, για την θέσπιση ανεξάρτητης υποχρεωτικής αξιολόγησης και δηµοσιοποίησης των χειρουργικών αποτελεσµάτων όλων των παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών. Αυτό ακριβώς έγινε πριν από 30 χρόνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Bristol, με ευεργετικά στη συνέχεια αποτελέσματα».

Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr