Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Φούσκωμα ή λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η διαφορά και πώς να καταλάβετε τι έχετε

Φούσκωμα ή λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η διαφορά και πώς να καταλάβετε τι έχετε

Πηγή: healthstories.gr

Εάν η κοιλιά σας εξέχει περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να αναρωτιέστε αν έχετε φούσκωμα ή σωματικό λίπος.

Μερικές φορές το φούσκωμα και το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να μοιάζουν πολύ, αλλά το κοιλιακό λίπος και το φούσκωμα στο στομάχι είναι ξεχωριστά πράγματα.

Το φούσκωμα και το λίπος στην κοιλιά προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, αλλά έχουν διαφορετικά συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν πρόκειται για εντοπισμένο βάρος ή για φουσκωμένη κοιλιά.

Μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του φουσκώματος στο στομάχι και της αύξησης του κοιλιακού λίπους με βάση αυτές τις 3 συμβουλές του healthreporter.com.

1. Ρίξτε μια ματιά στο σώμα σας για να δείτε αν έχετε πάρει βάρος σε άλλα μέρη ή μόνο στην κοιλιά σας.

Το κοιλιακό λίπος αναφέρεται στο σωματικό λίπος στην περιοχή του στομάχου, αλλά όταν παίρνουμε βάρος, δεν είναι εντοπισμένο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε πάρει λίπος στο στομάχι σας, πιθανότατα το έχετε πάρει και αλλού. Ρίξτε μια ματιά στο σώμα σας για να δείτε αν έχετε πάρει βάρος σε άλλα μέρη.

Ενώ η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά τείνει να είναι πιο διαδεδομένη, το φούσκωμα εμφανίζεται μόνο στην κοιλιά. Εάν το στομάχι σας έχει διογκωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πιθανότερο είναι ότι φουσκώνει και δεν έχετε εντοπισμένο λίπος.

2. Η φουσκωμένη κοιλιά είναι σκληρή, ενώ η κοιλιά με περιττό λίπος είναι μαλακή.

Μια φουσκωμένη κοιλιά κάνει το στομάχι σας να το αισθάνεστε σκληρό και σφιχτό, ενώ το λίπος της κοιλιάς είναι πιο μαλακό και πιο εύκολο να πιαστεί. Εάν δεν μπορείτε να πιάσετε το στομάχι σας και το νιώθετε σφιχτό τότε, είναι φούσκωμα και όχι αύξηση βάρους.

3. Αν το στομάχι σου είναι συνεχώς μεγαλύτερο, το πιο πιθανό είναι ότι έχεις πάρεις βάρος.

Το φούσκωμα έρχεται και φεύγει, ιδιαίτερα εάν έχετε πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο και είναι πιο σταθερή.

Εάν παρατηρείτε ότι το στομάχι σας διαστέλλεται και στη συνέχεια ξεφουσκώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, τότε είναι πιθανό ότι έχετε φούσκωμα στομάχου. Εάν το στομάχι σας είναι συνεχώς μεγαλύτερο από πριν, είναι πιο πιθανό να έχει αυξηθεί το βάρος σας.

Τόσο το υπερβολικό λίπος όσο και το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να συνδεθούν με αυτά που καταναλώνουμε. Ωστόσο, το λίπος στην κοιλιά είναι μια αργή συσσώρευση σωματικού λίπους, ενώ το φούσκωμα μπορεί να συνδεθεί με υπερβολική συσσώρευση αερίων και άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων που συμβαίνουν εσωτερικά, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα ζαχαρούχα τρόφιμα, το πολύ αλάτι, οι τροφικές αλλεργίες, οι λοιμώξεις, οι αποφράξεις του εντέρου και η δυσκοιλιότητα.

Το λίπος στην κοιλιά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συνδεθεί με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά, καθώς και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Εννέα τροφές για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα και τη γρίπη

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν έχουμε προσβληθεί από RSV, γρίπη ή COVID-19;