Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Εξανθήματα από την πάνα – 5 πιθανοί λόγοι

εξανθήματα

Τα εξανθήματα από την πάνα, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για τα μωρά αλλά και για τα μικρά παιδάκια. Συνήθως, δεν κρύβουν κάποιον σοβαρό κίνδυνο, αλλά ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δίνει πολύτιμες συμβουλές και εξηγεί τους 5 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανίζονται συχνά εξανθήματα από την πάνα, ακόμα και αν αλλάζετε συχνά, κάθε 3-4 ώρες, την πάνα.

1. Αντιβιοτικά

Εάν στο μωρό σας συνταγογραφήθηκε πρόσφατα αντιβιοτικό, το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δύο διαφορετικών τύπων εξανθήματος από την πάνα.

Εξάνθημα διάρροιας. Καθώς καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις και ασθένειες, τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να σκοτώσουν ορισμένα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια και, με τη σειρά του, εξάνθημα από την πάνα. Τα κόπρανα που περνούν γρήγορα από τα έντερα λόγω της διάρροιας μπορεί να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες πεπτικών ενζύμων. Όταν αυτά τα ένζυμα έρχονται σε επαφή με το δέρμα κάτω από την πάνα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό και να προκαλέσει εξάνθημα.

Εξάνθημα μύκητα. Τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν μερικά από τα ευεργετικά βακτήρια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερανάπτυξη ενός τύπου μύκητα που ονομάζεται candida , οδηγώντας σε εξάνθημα. Τα μωρά που έχουν εμφανίσει μύκητες, μπορεί να έχουν συμπτώματα και μέσα στο στόμα, όπως λευκές κηλίδες στα ούλα, τα χείλη, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και/ή το εσωτερικό των παρειών.
Εάν θηλάζετε και παίρνετε αντιβιοτικά, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανή αιτία εξανθήματος από την πάνα στο μωρό σας.

2. Έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές.

Μερικά μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν εξάνθημα από την πάνα αφού αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Αυτό το ορόσημο στη διατροφή ενός μωρού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διαδικασία της πέψης, στη συχνότητα και το περιεχόμενο των κενώσεων του εντέρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα από την πάνα.

3. Έχετε αλλάξει μάρκα πάνας

Αν και είναι σπάνιο, ορισμένα μωρά είναι αλλεργικά σε βαφές, αρώματα ή συντηρητικά σε ορισμένες πάνες, μαντηλάκια και κρέμες. Δοκιμάστε να αλλάξετε τύπο ή μάρκα πάνας και δείτε εάν το εξάνθημα εξαφανίζεται.

4. Πλύσιμο ρούχων

Ελέγξτε το απορρυπαντικό ή το μαλακτικό που χρησιμοποιείτε για τα ρουχαλάκια του μωρού. Αν χρειαστεί παραλείψτε τα μαλακτικά υφασμάτων και τα αντιστατικά προϊόντα όταν πλένετε τα ρούχα των μωρών, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα σε μωρά με ευαίσθητο δέρμα.

5. Οι πάνες είναι πολύ σφιχτές.

Αν οι πάνες έχουν στερεωθεί πολύ σφιχτά, μπορεί να παγιδευτεί υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα από την πάνα. Οι πάνες που είναι πολύ σφιχτές μπορεί επίσης να προκαλέσουν τρίψιμο και ερεθισμό. Εάν το λάστιχο αφήνει κόκκινα σημάδια στο δέρμα του μωρού, δοκιμάστε να στερεώσετε την πάνα πιο χαλαρά ή σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πάνα μεγαλύτερου μεγέθους.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο εξάνθημα της πάνας. Εάν το μωρό σας έχει εξανθήματα που δεν εξαφανίζονται γρήγορα, ακόμη και όταν διατηρείτε την περιοχή της πάνας του μωρού σας καθαρή και στεγνή, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

SSY: Ο Δημήτρης Κύρτσος Global Co-Head του τμήματος αγοραπωλησιών πλοίων της κορυφαίας ναυλομεσιτικής

O Αλόνσο θα φτάσει τα 400 GP!

Έληξε η απεργία των ναυτικών μετά τη συνάντηση Στυλιανίδη με ΠΝΟ – Αναχωρούν από τις 14:00 μ.μ. τα πλοία