Έφθασε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά το φιλόδοξο Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την παιδική παχυσαρκία.

Ένα Πρόγραμμα – προσωπικό “στοίχημα” της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που πρώτο σας είχε αποκαλύψει το Healthstories ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Σεφ στα σχολεία, διαγωνισμοί μαγειρικής, αλλά και έγκυρη πληροφόρηση για τα τρόφιμα και την αξία της υγιεινής διατροφής θα μπουν στην καθ’ ημέρα πράξη.

1

Με στόχους μετρήσιμους, όπως η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας από 2 έως 14 ετών (37,5% το 2019 και στόχο το 24,5% το 2025), να αποτελούν προτεραιότητα.

Σεφ στα σχολεία και η σημασία της άσκησης

Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο από το Υπουργείο Υγείας και τη Unicef. Θα υλοποιηθεί την τριετία 2023 -2025 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του «Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Περιλαμβάνει δράσεις στα σχολεία με αθλητές, σωματεία και επαγγελματίες σεφ, προκειμένου τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών να υιοθετήσουν τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρέστη στην παρουσίαση του προγράμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπόνηση του σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας, την προσωπική προσπάθεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη και τη στήριξη της Unicef, επισημαίνοντας ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά, με μεγάλη προσοχή, την εκτέλεσή του.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο όλα τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών και τις οικογένειές τους.

Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις, με στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά, κυρίως μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, καθώς και την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία. Η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών, που έχουν παραπανίσια κιλά, θα γίνεται μέσω ψηφιακών εφαρμογών και θα παρέχεται άμεσα και δωρεάν ολιστική υποστήριξη από ομάδα ειδικών.

Επιπλέον προβλέπεται ενσωμάτωση δεδομένων υγείας από παιδιάτρους, δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους και παιδιάτρους, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Θα γίνεται παραπομπή των παιδιών, που έχουν κάποιο νόσημα (πχ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας / παχυσαρκίας, σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες. Οι αρμόδιοι ευελπιστούν η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων να επιτευχθεί μέσω της διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος

Πρωτογενής πρόληψη

Παρεμβάσεις σε επίπεδο επαγγελματιών πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας:

Για βρέφη και νήπια ηλικίας από 0 έως 4 ετών:

Καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα, που θα δίνει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές σε γονείς και θα  κατευθύνει παιδιάτρους για συμβουλευτικές παρεμβάσεις.

Για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών:
Καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα.
Οι παρεμβάσεις εξειδικεύονται διαφορετικά ανά ηλικιακή ομάδα και αναπτυξιακό στάδιο.

Παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων:

Βιωματικό διαδραστικό υλικό προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη για την προώθηση συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και άσκησης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων).

Υλικό για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων.

Οδηγός για τον τρόπο υλοποίησης των δράσεων για τα σχολεία.

Παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών:

Πρόγραμμα εκμάθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων & διαγωνισμός μαγειρικής για την ανάδειξη της πιο υγιεινής συνταγής με τη συμμετοχή επαγγελματιών σεφ.

Εκμάθηση των εποχιακών προϊόντων και διασύνδεση των τοπικών προϊόντων της κάθε περιοχής με τους μαθητές, ώστε να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινά.

Σύνδεση των παιδιών με την τροφή: π.χ. δημιουργία και συντήρηση λαχανόκηπων σε σχολικούς χώρους.

Δημιουργία συλλόγων / προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα (π.χ. αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης, λέσχες περιπάτου) και συμμετοχή σε υφιστάμενες ομάδες και αθλητικές δράσεις

Δευτερογενής πρόληψη 

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία μέσω ψηφιακών εφαρμογών και παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς.

Δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους και παιδιάτρους.

Ψυχολογική υποστήριξη.

Τριτογενής πρόληψη

Παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας / παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες.
Ολιστική και δωρεάν υποστήριξη παιδιών και οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα, καθώς και δωρεάν χορήγηση και εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών για τη βελτίωση της αυτό-διαχείρισης νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτης).
Ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων:
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
Στοχευμένες δράσεις, εκδηλώσεις με συμμετοχή των πολιτών.
Δημιουργία θετικών αντιλήψεων για την πρόληψη.

Διαβάστε επίσης:

Σταθερά πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών η Ελλάδα – Εκστρατεία ΕΟΔΥ για ορθή χρήση

Πρόγραμμα Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Τι περιλαμβάνει και ποιος είναι ο στόχος

Τροφές που φέρνουν υπνηλία και μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί