ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μετά από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς στο Εργαστήριο Βιολογίας και Γενετικής του ΕΚΠΑ, οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν εξατομικευμένες συστάσεις για την απώλεια βάρους, για τη βελτίωση δεικτών υγείας, για υγιή γήρανση και για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο αλγόριθμος, που υπόσχεται να αλλάξει όσα ξέρουμε για τα συμβατικά προγράμματα διατροφής, απέσπασε το 2ο Βραβείο Καινοτομίας στον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Το βραβείο απονεμήθηκε στην Καλλιόπη Γκούσκου, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής και στον Αριστείδη Γ. Ηλιόπουλο, καθηγητή Βιολογίας – Γενετικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
“Αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας, με τον τίτλο GENOSOPHY®. Δηλαδή μια πλατφόρμα εξατομικευμένης διατροφής και προαγωγής της υγείας. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο, που μπορεί και δίνει εξατομικευμένες λύσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει και γενετική πληροφορία. Άρα μιλάμε για μία πλατφόρμα, που περιλαμβάνει ένα προηγμένο γενετικό τεστ και έναν καινοτόμο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης”, λέει στο HS η κα Καλλιόπη Γκούσκου.
Αλγόριθμος… στο πιάτο
Ο αλγόριθμος αυτός, για να μπορέσει να λειτουργήσει, έχει ενσωματώσει πάρα πολλά δεδομένα, από την επιστημονική βιβλιογραφία και από τον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να μπορεί να “δει” τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.
Οι Έλληνες ερευνητές ενσωμάτωσαν δεδομένα από πάνω από 2.000 Έλληνες. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης έχει αξιολογηθεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου και θεωρείται εμπορικό μυστικό του ΕΚΠΑ.
Αφορμή για την έρευνα και για τη δημιουργία της καινοτόμας πλατφόρμας είναι τα λεγόμενα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα, δηλαδή τα νοσήματα που σχετίζονται εν πολλοίς με τη διατροφή, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.
Όπως μας εξηγεί η κα Γκούσκου: “Πολλές φορές τα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα νομίζουμε ότι σχετίζονται μόνο με το φαγητό. Όμως παίζει ρόλο και το γενετικό υπόβαθρο. Γιαυτό και βλέπουμε, για παράδειγμα, κάποιον να βελτιώνει το βάρος του με πρωτεϊνική διατροφή και άλλος να έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν περιορίζει την πρόσληψη λίπους.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο τρόπος, που αποκρινόμαστε στο φαγητό, είτε έχει να κάνει με το ίδιο το φαγητό, είτε με τη σχέση μας με το φαγητό, είναι κάθε φορά διαφορετικός, έχει άλλο γενετικό υπόβαθρο. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι συμβατικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων αποτυγχάνουν. Γιατί είναι σχεδιασμένες με βάση τον μέσο όρο, τον μέσο ασθενή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες καθενός εκάστου”.
Εξατομικευμένες συστάσεις
Η τεχνολογία GENOSOPHY® έχει αξιολογηθεί σε μελέτες στο ΕΚΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε σχέση με συμβατικές διατροφικές παρεμβάσεις, αναφορικά με τη βελτίωση δεικτών υγείας σε ασθενείς με διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα.
Ο αλγόριθμος έχει δείξει ότι κάποιος μπορεί να χρειάζεται αλλαγή στο timing του φαγητού, άλλος αλλαγή στη διατροφή του κτλ. Σε ασθενείς με διαβήτη ή με προδιαβήτη, οι συνεργαζόμενοι διατροφολόγοι έδωσαν νέο διαιτολόγιο και είδαν ότι, χάρη στον αλγόριθμο, επιτεύχθηκε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες υγείας αυτών των ανθρώπων.
“Το επόμενο βήμα είναι ξεκινήσουμε μία spin off στο ΕΚΠΑ. Μια εταιρεία, δηλαδή, που θα μπορεί να παρέχει στον κόσμο τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, για να βελτιωθεί η υγεία του. Και μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς οποιοσδήποτε θέλει να βελτιώσει δείκτες υγείας και να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Βέβαια πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ζητούμενο, να θέλει, π.χ., να ρίξει τη χοληστερόλη του. Ωφελούνται περισσότερο άτομα με διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα”, επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΚΠΑ, που αποτέλεσαν και την επιτροπή αξιολόγησης, η ομάδα του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης” του ΕΚΠΑ, που οργάνωσε τον διαγωνισμό, καθώς και εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής. Το βραβείο στην Καλλιόπη Γκούσκου και στον Αριστείδη Ηλιόπουλο απένειμε ο ομότιμος καθηγητής Ν. Μυλωνάς, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου “Αρχιμήδης”.
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτίμησε ως εξαιρετικά σημαντικά τα οφέλη, που μπορεί να προσφέρει το GENOSOPHY® στην υγεία για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, στην πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας – που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας και πρότυπο εφαρμογής ερευνητικών αποτελεσμάτων – και στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ευεξίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην ογκολογία
- Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης – Δικαιούχοι και οδηγίες
- MicroStrategy: Αγόρασε επιπλέον 51.780 bitcoin έναντι 4,6 δισ. δολαρίων
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Συνελήφθη 31χρονος – Εντοπίστηκε αποτύπωμά του σε σακούλα