Σήμερα στις 16:00μμ η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα, τα οποία θα ισχύσουν.

Ο έλεγχος της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα αποτελεί σε αυτή τη φάση βασική προτεραιότητα της Πολιτείας, πολύ, δε, περισσότερο μετά από ένα καλοκαίρι με πολλά κρούσματα και με την έλευση της παραλλαγής Κένταυρος.

1

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πολλάκις το προηγούμενο διάστημα ότι αναμένεται και νέα έξαρση της επιδημίας μέσα στο φθινόπωρο και ότι παρόλο που η μετάδοση στα παιδιά είναι μικρή, εκείνα είναι ευάλωτα να νοσήσουν – έστω και ελαφρά – και να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένα και σε ευπαθή άτομα.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και με τις έως τώρα πληροφορίες, η κατάσταση φέτος δεν θα είναι όπως εκείνη, που επικράτησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αναμένεται να είναι πιο χαλαρή, δεδομένου ότι υπάρχουν, πλέον, μεγάλα ποσοστά ανοσίας – και από τη φυσική νόσηση και από τα εμβόλια – και έχουμε αντιληφθεί ότι η COVID-19 ήρθε για να μείνει και ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της.

Οπότε πώς θα ανοίξουν, τελικά, τα σχολεία; Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, χωρίς υποχρεωτικά τεστ και χωρίς καραντίνα για τους συμμαθητές των μαθητών, που νοσούν.

Βέβαια οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα και, μάλιστα, τα νέα πρωτόκολλα, τα οποία θα θεσπιστούν, δεν θα αφορούν μόνο στον κορωνοϊό, αλλά και στα υπόλοιπα αναπνευστικά νοσήματα, που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει νωρίς το απόγευμα, ώστε να έχει προηγηθεί η δημοσίευση των επιδημιολογικών στοιχείων για την COVID-19 της προηγούμενης εβδομάδας. Στην έκθεση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η περαιτέρω αποκλιμάκωση της επιδημίας και η βελτίωση των λεγόμενων σκληρών δεικτών.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα θα περιγράφουν πώς θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των κρουσμάτων, τα οποία είναι πιθανό να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προανήγγειλε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με στοχευμένα τεστ και με συστάσεις για τη χρήση μάσκας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Mega: “Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα”.

Τι επισημαίνει το ECDC

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδευθεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και η COVID-19.

Οι ειδικοί του Κέντρου υπογραμμίζουν πως ζωτικά εργαλεία για τη μη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της COVID-19, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής του αναπνευστικού και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και οι συχνές υπενθυμίσεις για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η εφαρμογή των ενδοσχολικών μέτρων θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά το καλύτερο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η σημασία του αερισμού

Ο καλός αερισμός των χώρων, όπως είναι οι σχολικές αίθουσες, που, ειρήσθω εν παρόδω, σε πολλές περιπτώσεις φιλοξενούν σημαντικά μεγάλο αριθμό μαθητών, θεωρείται πολύ βασικός, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ήδη, συζητούν τον ρόλο, που μπορούν να παίξουν, τα ειδικά μηχανήματα καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα, που, έτσι κι αλλιώς, έχει προταθεί από επιστήμονες – όπως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού – να χρησιμοποιούνται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης

Σχολεία: Στις 12/9 το πρώτο κουδούνι – Τι αλλάζει από φέτος – Πώς θα βρουν τις τάξεις οι μαθητές