Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για την COVID-19 στη χώρα μας έδειξε ότι επαληθεύονται, δυστυχώς, οι προβλέψεις για αύξηση των θανάτων.

Συνολικά οι νεκροί από επιπλοκές της νόσου από την αρχή της επιδημίας κοντεύουν να φθάσουν τις 31.000 (30.999). Και οι θάνατοι δεν είναι ο μόνος δείκτης, που παρουσιάζει άνοδο. Αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρουσιάζοντας συνοπτικά την πορεία της επιδημίας την 29η εβδομάδα του έτους (18-24 Ιουλίου 2022), οι θάνατοι ασθενών αυξήθηκαν κατά 38% (271 από 200 την περασμένη εβδομάδα), οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% (132 από 115) και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 10%.

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 48 έτη και δύο στα δέκα κρούσματα αφορούν σε επαναλοιμώξεις. Την ίδια ώρα μείωση κατά 8% εμφανίζουν οι νέες λοιμώξεις, κυρίως στην Αττική.

Επαληθεύονται οι δυσοίωνες προβλέψεις

Έλληνες επιστήμονες όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν επισημάνει πολλάκις ότι σημαντικό κομμάτι της ανοσίας έχει, πια, χαθεί – εξ΄ού και αυξάνονται σημαντικά οι επαναλοιμώξεις – και ότι η αποκλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι δεν θα είναι μια ταχεία διαδικασία, καθώς οι σκληροί δείκτες της επιδημίας θα αυξηθούν.

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται με COVID-19 περίπου 2800 άτομα και ο αριθμός αυτός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αυξάνεται σταδιακά, λόγω της διατήρησης των δηλωμένων ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως.

Η, δε, αύξηση στις εισαγωγές, σε συνδυασμό με τη μείωση στον αριθμό των εξιτηρίων, ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς δείχνει παρατεταμένες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε ΜΕΘ.

Μεγάλος αριθμός ασθενών διαγιγνώσκεται με COVID-19, όταν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο – συνήθως για κάποιο πρόβλημα υγείας, που, ήδη, έχει. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι καθυστερούν να βγουν αρνητικοί, άρα παραμένουν εντός νοσοκομείων, γιατί είναι παρακινδυνευμένο να πάρουν εξιτήριο και να γυρίσουν σπίτι.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όσοι καταλήγουν, είναι κυρίως άνω των 85 ετών με σοβαρά συνοδά νοσήματα (νεφρικές, καρδιακές και αναπνευστικές ανεπάρκειες, πολύ βαριά ανοσοκατεσταλμένοι), αρκετοί από αυτούς και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, κάτι που επαναφέρει επιτακτικά την ανάγκη να γίνει η 4η δόση του εμβολίου στα άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων. Πολύ, δε, περισσότερο, που Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω επιδείνωση στον δείκτη των θανάτων.

Διαβάστε επίσης:

ELPEN: Στην αντεπίθεση με νέες επενδύσεις το επόμενο 18μηνο

Στους 271 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα