Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Γεώργιος” αναμένεται να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη πλατφόρμα (app) του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν φάρμακα, που είναι σε έλλειψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αντιβιοτικά, αναλγητικά, χάπια για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδή, σταγόνες και αλοιφές για τα μάτια, αλλά και αντικαρκινικά, αντιδιαβητικά και σκευάσματα για την άνοια.

1

Στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) θα περαστούν τα πρώτα δεδομένα και θα ακολουθεί έλεγχος από το Υπουργείο Υγείας, με παρεμβάσεις όπου απαιτείται.

Στα Χανιά η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας

Στον σχεδιασμό της πλατφόρμας συμμετέχουν η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ και τα συστήματα των νοσοκομείων. Σε πραγματικό χρόνο θα καταγράφονται οι ποσότητες των σκευασμάτων, που παρελήφθησαν, πού διανεμήθηκαν και ποια προμηθεύτηκαν οι πολίτες.

Οι, δε, καταναλωτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν, αν υπάρχει το φάρμακο που θέλουν και αν όχι, ποιο γενόσημο μπορούν να λάβουν αντ’ αυτού. Με διαφορετικά χρώματα και αντίστοιχο τρόπο με εκείνον στις πλατφόρμες για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19, θα βλέπουν ποιο είναι ευρέως διαθέσιμο, ποιο κινδυνεύει να εξαντληθεί και ποιο είναι σε έλλειψη.

Η χρήση της πλατφόρμας θα ξεκουράσει και θα ξεαγχώσει πολλούς πολίτες, που μέχρι τώρα αναγκάζονται να πάνε από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αναζητώντας το φάρμακο που χρειάζονται. Θα χρειαστεί πρώτα, βέβαια, να έχουν κατεβάσει την πλατφόρμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλατφόρμα δεν θα προτείνει συγκεκριμένα φαρμακεία, καθώς ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα αλλάζουν.

Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας

Με βάση την απόφαση, που υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Παπαστεργίου, η όλη διαδικασία αφορά σε φάρμακα, τα οποία, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, χορηγούνται με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχει προ καιρού επισημάνει ότι επίκειται και φέτος πρόβλημα στη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Πάντως το Υπουργείο αναμένει πολλά από τη χρήση του app και το ΦΕΚ, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου, προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τους παραβάτες. Σε περίπτωση που κάποιος από τους υπόχρεους φορείς αρνηθεί να υποβάλει τα στοιχεία ή υποβάλει ψευδή, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Λευκός πνεύμονας» και στην Ελλάδα – Μας ανησυχεί η αντοχή στα αντιβιοτικά

Επαναιμάτωση μυοκαρδίου στο οξύ έμφραγμα – Επιτυχίες και προκλήσεις

Πώς ο μεταβολισμός μας σχετίζεται με τα δημητριακά ολικής άλεσης