Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Ελλείψεις φαρμάκων και πάλι – Μέχρι τον Νοέμβριο απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου δεν θα επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές 105 φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία και τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Με απόφαση του ΕΟΦ δεν θα μπορούν να εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση 105 φάρμακα, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους στην ελληνική αγορά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι οποίες έχουν αρχίσει και πάλι να ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Μέχρι τον Νοέμβριο απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ανάμεσα στα φάρμακα που απαγορεύεται να εξάγονται από την Ελλάδα στην ΕΕ, συμπεριλαμβάνονται ορισμένα από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά κ.λπ.

Τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του Οργανισμού για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σημειώνει ακόμα πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Metlen: Απολύτως αβάσιμα τα δημοσιεύματα για συγχώνευση με ΑΒΑΞ στις κατασκευές

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το Fly Over

Παρίσι 2024: Τι τρώνε οι αθλητές στα ολυμπιακά εστιατόρια