Μερικές γυναίκες στην εγκυμοσύνη διαπιστώνουν πως ό,τι τρώνε έχει άσχημη γεύση και αυτό ονομάζεται δυσγευσία.

Η εγκυμοσύνη είναι γεμάτη απροσδόκητα συμπτώματα και οι ακραίες αποστροφές για το φαγητό, γνωστό και ως δυσγευσία, μπορεί να είναι ένα από αυτά – ακόμα και για τροφές που λατρεύατε.

Η δυσγευσία στην εγκυμοσύνη προκαλείται από την άνοδο των ορμονών και γενικά δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, η απέχθεια για το φαγητό μπορεί να είναι τόσο ακραία ώστε οι έγκυες να μην τρώνε αρκετά ή να βρίσκουν ότι επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι η Δυσγευσία;

Η δυσγευσία είναι ουσιαστικά μια παραμορφωμένη αίσθηση της γεύσης. Γενικά, όσοι εμφανίζουν δυσγευσία έχουν παρόμοια γεύση όταν τρώνε όλα τα είδη τροφίμων. Για παράδειγμα, όλα μπορεί να φαίνονται πικρά ή ξινή. Η δυσγευσία μπορεί να εμφανιστεί ως μια ευρεία αποστροφή για όλα τα τρόφιμα και τα υγρά ή μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες μυρωδιές, γεύσεις ή υφές.

Πολλές γυναίκες θα εμφανίσουν δυσγευσία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μαζί με ναυτία και έμετο, γνωστά και ως πρωινή ναυτία. Σε μια παλαιότερη μελέτη, το 92% των εγκύων ανέφεραν κάποια αλλαγή στη γεύση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την πλειοψηφία να αναφέρει μια αξιοσημείωτη ξινή γεύση.

«Είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένα υγρά, τρόφιμα ή μυρωδιές που προηγουμένως ήταν ευχάριστες ή ανεκτές φαίνονται ως δυσάρεστες και μπορεί να κυμαίνονται από μια αηδία μέχρι να προκαλέσουν ναυτία και έμετο», λέει στο parents.com ο γυναικολόγος μαιευτήρας Alex Juusela, MD.

Γιατί μπορεί όλα να έχουν άσχημη γεύση στην εγκυμοσύνη;

Η δυσγευσία έχει διάφορες αιτίες, αλλά αν την αντιμετωπίζετε ενώ είστε έγκυος, οι ορμόνες είναι πιο πιθανό να ευθύνονται. Τα γρήγορα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης. Αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να κάνουν το σάλιο σας πιο όξινο, γεγονός που αλλάζει τη γεύση του φαγητού.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανίσετε δυσγευσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που οφείλεται σε διαφορετική υποκείμενη αιτία. «Η δυσγευσία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως ασθένεια, παρενέργειες φαρμάκων, βλάβη στα γευστικά νεύρα, ορμονικές ανισορροπίες ή χρήση ορισμένων φαρμάκων. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ανεπάρκεια βιταμινών ή περιβαλλοντικές τοξίνες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσγευσίας;

Υπάρχουν αίτια δυσγευσίας εκτός εγκυμοσύνης που είναι σημαντικό να αποκλειστούν. Ο γιατρός σας θα ελέγξει για καταστάσεις όπως γαστρική παλινδρόμηση, ξηροστομία, ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, μεταβολικές διαταραχές, φλεγμονές, λοίμωξη, νευρικές βλάβες και οδοντικά προβλήματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη Δυσγευσία

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ταλαιπωρία σας εάν έχετε δυσγευσία στην εγκυμοσύνη. Διαβάστε για αυτούς παρακάτω.

Αποφύγετε τροφές που σας ενοχλούν

Εάν υπάρχουν ορισμένες γεύσεις ή φαγητά που έχουν πραγματικά απαίσια γεύση, σκεφτείτε να τα αποφύγετε για λίγο. Είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να σας ταλαιπωρούν για μερικούς μήνες ακόμη. Αποφύγετε έντονες γεύσεις και πικάντικα ή όξινα τρόφιμα.

Επιλέξτε ήπιες τροφές

Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα με πιο απλή γεύση είναι πιο εύκολα ανεκτά, όπως απλό ψωμί, ρύζι, πατάτες ή γιαούρτι χωρίς γεύση. Εάν έχετε μία άσχημη γεύση στο στόμα σας όλη την ώρα, αυτές οι τροφές μπορεί να την αφαιρέσουν για λίγο.

Φάτε το φαγητό σας κρύο

Εάν σας ενοχλεί η μεταλλική γεύση, η κατανάλωση κρύων φαγητών μπορεί να μειώσει αυτή την αίσθηση. Μπορεί το κρύο φαγητό να μουδιάζει λίγο τους γευστικούς κάλυκες ή να διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο έχει ένζυμα που διασπούν μικροσκοπικά σωματίδια τροφής, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της άσχημης γεύσης από το στόμα σας.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσγευσίας. Γενικά, το να είστε ενυδατωμένοι διατηρεί το εσωτερικό του στόματός σας υγρό, κάτι που μπορεί να μειώσει την ένταση της αποστροφής για το φαγητό και είναι μια γενικά υγιεινή κίνηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσφορία δεν είναι κάτι ανησυχητικό και θα μειωθεί από μόνη της καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονες ανησυχίες ή ερωτήσεις, φροντίστε να το αναφέρετε στον επόμενο έλεγχο εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης: